#46. Pontus Åberg klev fram och satte sin straff - Matchvinnare!

Djurgårdens IF - Linköpings HC 2-1 efter straffar
Mål:DIF: Mathias Tjärnqvist & Pontus Åberg (straff)
Mål:LHC: Robin Figren
Publik: 8094 - FULLSATT - LAPP PÅ LUCKAN

#41. Gustaf Wesslau - Tack för ännu en supermatch i kassen!

Ännu mer konstgjord andning för DIF - Över strecket.
Det är med andan i halsen som man nu sätter sig och ska printa ner kvällens match i en sammanfattande form. Två poäng är bättre än noll för med halva sista perioden så var det just noll poäng i kolumnen. Men tack vare ett powerplay och mål av lillebror Tjärnqvist, hans första på 23 matcher(!!) såg till att DIF räddade matchen till övertid och straffar. Två oerhört viktiga poäng bärgade.

Matchen öppnade väldigt försiktigt och tajt där båda lagen väntade och tog inga som helst risker. Djurgårdens förväntade press från start som jag hoppats på uteblev, kanske var det för att man bestämt sig för att inte gå bort sig tidigt i matchen utan hålla ihop laget tätt och tajt. Första perioden blev mållös och det hände inte förfärligt mycket. Gästerna Linköping höll igen tätt men hade ändå de klara chanserna och gick mer rakt på mål, det såg mycket enklare ut när LHC anföll för de kom till en del farliga och riktiga målchanser. Matchen flöt i samma bild där DIF var nervöst och inte vågade kliva fram utan blev passiva och backade hem omedvetet vilket gav LHC mer ytor och övertaget. LHC var vassare och skapade klara chanser men Gustaf Wesslau stod duktigt ivägen. Andra perioden såg ut att gå mållös även den men då kom det ett typiskt slarv i DIF-försvaret när Marcus Nilson tappar pucken högt upp i egen zon, pucken hamnar hos Robin Figren som ger LHC ledningen och DIF konstaterar att släkten är värst. Figren spelade i DIF innan han gick till NHL. Viktigt förstamål för LHC och otroligt tungt för DIF precis innan pausen.

Inför sista hoppades man bara att DIF skulle komma ut och köra, VÅGA VINNA, vilket de inte gjort i de två första perioderna. DIF kom ut och klev högre upp i banan och försökte vända spelet fortare men det såg ganska trögt ut i vissa lägen. Klocka tickade och det var bara halva perioden kvar när DIF fick ett powerplay, en jättechans till kvittering. DIF är nästsämst i powerplay i Elitserien med ynka 14% utdelning. Ett par sekunder senare så borde den statistiken förbättrats för Andreas Holmqvists skott styrs in i mål av Mathias Tjärnqvist som blir jublande glad, han hade inte gjort mål på 23 matcher. DIF kvitterar med åtta minuter kvar och får massor av energi efter det. Båda lagen går dock inte efter ett segermål utan blir rädda om poängen man har ju närmre slutsignalen matchen går. Djurgården ville ta tre poäng i sista men Fredrik Norrena och Gustaf Wesslau ser till att tiden rinner iväg och matchen går till övertid där båda lagen har ett par chanser. Matchen avgörs på straffar där både Mario Kempe och Pontus Åberg sätter sina och när sedan Magnus Johansson för LHC inte lyckas överlista Wesslau är segern och de två poängen i hamn. Sjukt viktiga poäng men det är långt kvar.

- - - - - - - - - -

Övriga matcher
Färjestad-Växjö 3-2
Otäcka bilder från Karlstad när Mike Igguldens knä blir plockepinn av Jonas Frögrens tackling. I övrigt vann FBK åter hemma mot ett hårt stretande Växjö som sånär kunde knipt en pinne i LLA.

Skellefteå-HV71 4-3
SAIK vände gästernas 0-1 till 4-1, många trodde nog att matchen var avgjord då men HV reste sig i sista men närmre än uddamålet nådde man inte.

Luleå-Timrå 7-1
Timrå viker ner sig och skämmer ut sig nästan i stil med Malmö Redhawks 2006/2007. Hur ska de kunna ladda om inför ett kval till Elitserien?

Brynäs-AIK 2-4
AIK klart för slutspel!
Viktor Fasth tog 45 skott samtidigt som firma Rosén & Gynge fortsatte att leverera för AIK. Gnaget ledde med 2-0 inför sista men hemmalaget kom tillbaka. Kent McDonells 2-3 blev matchavgörande samtidigt som Fasth agerade vägg i AIK-målet. AIK ser ohyggligt stabilt ut med Fasth i målet. De är mycket bättre som lag i år än förra säsongen.