Krönika: Domarna ska INTE avgöra slutspelet!

..för det är precis det som sker





"Domaren han är svart och vit, liknar mest en......."


Anledningen till denna krönika är efter att ha läst alla artiklar om matcherna igår och det är inte spelet och spelarnas insatser som lyfts upp utan det är vad domarna gjorde eller inte gjorde. Så det har bubblat upp lite tankar efter gårdagens matcher i den andra kvartsfinalen av sju i hockeyslutspelet. Två matcher avgjordes och domarna hamnade i fokus efer matchen.

Händelse 1: Djurgården-Brynäs 1-2
Domare: Marcus VinnerborgPehr Claesson

Nichlas Falk åker på en petig interference, men domaren missar en solklar och regelrätt utvisning momentet innan på Marcus Nilson. Falkens utvisning är vansinnigt onödig och det vet nog Nichlas med sig också inget konstigt med det. Men domaren missar en likadan solklar utvisning i momtentet innan på Mackan. Det känns konstigt att ta en skitutvisning i ena momentet men inte i det andra. Domarna har svårt var det verkar att känna av matchen. Nu är det slutspel, ribban höjs tror man men så går i detta fallet Pehr Claesson in och tar en sån här skitgrej rent ut sagt som avgör hela matchen. Det är lite bittert och jag ber om att domarna verkligen kan läsa av matcherna i fortsättningen och hitta en J Ä M N nivå istället. Fyrdomarsystemet är definitivt ingen succé, det spelar tydligen ingen roll om det är fyra ögon i varje zon som ser vad som händer för det blir inte bättre än då.


Händelse 2: HV71-Timrå 3-2
Domare: Ulf Rönnmark & Ulf Rådbjer

Timrås Magnus Pääjärvi
klubbas ner, klubba i ansiktet alltså. Domaren låter spelet fortgå och HV71 avgör matchen. Här handlar det om att Timrå inte får med sig domsluten för andra matchen i rad. Senast uppe i Timrå gjorde domaren som i fallet Nichlas Falk DIF-BIF, och det var diskussioner efter matchen. Det var någon som sa att det inte gjorde nåt för domaren hade tagit tveksamma utvisningar på HV71 när TIK satte sina båda mål men dom var regelrätta så det var inte ens något att snacka om för övrigt. Domaren missar en klar tvåa på HV och tar en på hemmalaget i stället. Det avgör matchen. Det kanske är tillfälligheter och blir lika i fortsättningen där både DIF och Timrå får det med sig men det spelar ingen roll. Man kan ju förstå Timrå med då som inte får domaren med sig i denna matchen heller. Det är slutspel och med det små marginaler, och det är just de här små marginalerna, att t.ex Timrå hade fått med sig en utvisning när HV-backen Daniel Grillfors körde upp klubban i ansiktet på Pääjärvi. MEN trots att det var två huvuddomare på isen och två linjemän så såg i n g e n av dem att han fick klubban i ansiktet, det är ju fantastiskt. Hade de gjort det hade Timrå fått spela powerplay igen och kanske avgjort matchen till sin fördel istället.

Det låter som att jag klagar på domarna bara för att Djurgården förlorade matchen, och visst till en liten del men det är inte det som är problemet här. Men när det blir matchavgörande så måste det lyftas upp. Man måste bara lyfta på att nästa gång kanske det är ert lag som drabbas och kanske åker ur ett slutspel eller missar elitserien. Då kanske det finns en viss bitterhet mot en domares agerande där ute med skulle jag tro. Jag tycker och anser att det måste bli mycket bättre nivåer från våra "proffsdomare" som det heter. För som proffsdomare måste det ju kunnas ställas en hel del krav och särskilt nu i slutspelet när det som mest gäller. Det känns som att just nu är inte domarna med för att hålla rimliga nivåer så det blir bra matcher utan de går in och mer eller mindre avgör matcherna åt ett av lagen omedvetet i alla fall. Kom sen inte med att domarna kan göra fel. Det har gått hela säsongen och 55 matcher så lite fingertoppskänsla hoppas man ju har de kan ha nu när det ska avgöras.

Det var ytterligare en händelse igår som jag hoppas nu disciplinnämnden tar sig en ordentlig titt på. Linköpings målvakt Fredrik Norrenas skräcksmäll mot Frölundaforwarden Jens Karlsson. Han knockar Jens med en rak höger med hjälp av sin stenhårda klubbhandske. Bilderna visade en ganska groggy Frölundaspelare med hela visiret precis nerblodat. Enkelt och direkt så här så minst tre matchers avstängning kräver jag för det. Men jag tror inte nämnden vågar ta det. Norrena kommer få en matchs avstängning för att inte Linköping ska drabbas så hårt av det.

-- jag SKYLLER inte PÅ domarna men nivån måste bli jämnare och de måste ha lite känsla i bedömningen --


Kommentarer
Postat av: Icebreaker

Skyll inte på domarna!

Klart de gör så gott de kan, det är Sveriges bästa domare vi har ute på isarna. Face the facts!

Om vi hade bättre domare skulle dom dömma. Likaså om klubbarna hade betalat för att ha riktiga proffdomare så hade dom dömt. Visst är det surt att exempelvis Falks utvisning blir avgörande men det blev 12 - 12 i utvisningsminuter under dessa nu 60+ minuter, ganska jämnt. Det finns ett regelverk som ska följas....visst kommer det vara surt om en felbedömning skulle avgöra något, men det händer i NHL också...

2010-03-21 @ 16:24:51
Postat av: Web

Ja ordet är fritt som sagt. Detta är min åsikt, vem du nu är som gömmer dig bakom Icebreaker?

2010-03-21 @ 17:10:38
URL: http://martinshockey.blogg.se/
Postat av: Marcus Johansson

Håller med dig Martin, det är synd att ojämnhet ska avgöra matcherna... Utv som fällde är utv enligt regelverket men med den nivån som domarna hållt tidigare i matchen så skulle det inte vara utvisning, de måste vara konsekventa i sina beslut.



Norrena insidenten är intressant, av alla experter så är det bara boork som inte tycker att de var något... minst 2-3 matcher säger jag, riktigt illa beteende... och dessutom inte första gången han gör något liknande.

2010-03-21 @ 18:44:22
URL: http://marcussport.blogg.se/
Postat av: Icebreaker

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockeybladet/sverige/elitserien/djurgarden/article6821943.ab



2010-03-22 @ 16:32:50
Postat av: Web

Tack "Icebreaker"! redan läst artikeln om Mackan och jag håller med! Men om du fattar min åsikt rätt så skyller jag INTE på domarna på något vis, men det måste vara en jämn nivå. Just nu har det vart ett par tveksamma beslut som avgjort matcherna

2010-03-22 @ 17:00:17
URL: http://martinshockey.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0