Canada-USA 3-5
1-2, 1-1, 1-2

Matchens lirare: Ryan Miller, USA - En av OS-turneringens bästa målvakter

USA:s stora skräll i en riktigt bra hockeymatch

Skrällen ekade hela natten och morgonen. USA gjorde det omöjliga och sänkte Canada. Trots stort spelövertag för de rödklädda Candickerna så var det USA som drog det längsta strået. USA började piggt och gjorde 1-0 tidigt i första bytet. Canada fick en chockstart men spelade upp sig ganska fort och snurrade friskt med USA. Kvitteringen lät inte vänta på sig, den kom på en styrning och allt var sig likt i några sekunder innan USA åter tog ledningen. Brian Rafalski, gamle Brynäsbacken var en av matchens bästa spelare om inte den bästa. Han låg bakom fyra mål framåt, sköt två i nät och var med i spelet fram till två andra annat lite senare.

I andra så var det samma matchbild, mycket Canada och många skott. Canada vann 19-6 i den första perioden vilket skvallrar om vilken match det var på isen. Canada kvitterade och gjorde allt för att vända på matchen för man ägde spelet men USA gör det riktigt bra. Speediga forwards som vänder spelet blixtsnabbt medan Canada har långa anfall. 3-2 för de röda hänger i luften men vad händer istället? USA:s Chris Drury håller sig framme och slår in 2-3 efter ett tveksamt ingripande av Brodeur bland annat. USA gör målet som Canada förtjänat och amerikarna vägrar att ge sig. USA får den viktiga ledningen med sig in i paus och Canada är skakat.

I sista perioden väntade en anstormning från hemmafavoriterna för att vända på matchen. Canada tryckte på och kvitteringen var inte långt borta. Minutrarna går i sista perioden men istället så är det USA som gör 2-4 med 13 minuter kvar av matchen. Tung uppförsbacke för Canada som inte får ut det spel som man vill spela. Sidney Crosby får sparsamt med speltid men fixar en reducering med cirka fyra minuter kvar, Canada plockar målvakten i slutminuten men där hemmasonen från Vancouver Ryan Kesler jobbar på en förlupen puck och kan liggande slå på den i kamp med en canadick och avgöra matchen och skrällen är ett faktum. Den amerikanska glädjen är total. För Canadas del så blir det nu åttondelsfinal samt att man får Ryssland i kvartsfinalen. Drömfinalen mellan Ryssland och Canada blir därmed inte av vilket känns lite tråkigt men å andra sidan så öppnar det för andra lag, typ vårt Tre Kronor. För i en eventuell semifinal så väntar just segraren mellan Ryssland och Canada. Sverige får vinnaren mellan Norge-Slovakien i kvartsfinalen, vilket lär bli Slovakien. Det är ingen lätt väg för Tre Kronor men det är inte lätt att vinna ett mästerskap, eller ska inte vara det heller. USA är nu favoriter, de måste de vara efter en seger mot Canada. De vinner grupp A och går direkt till en kvartsfinal. Det hade inte många trott gissar jag.

Matchen var bland det bästa jag sett i hockeysammanhang, den ligger högt på en topp-fem lista. Den hade nästan allt och det var sånt drag i arenan och båda lagen gav allt. Canada var spelmässigt bättre men USA spelade smart och använde sina resurser rätt.

------------------------------------------------------------------------------

VS

Tre Kronor - Finland 3-0
1-0, 2-0, 0-0
Skott: 31-20
Mål:SWE: Loui Eriksson 2, Nicklas Bäckström

Matchens lirare: Nicklas Bäckström - Sveriges nästa superstjärna!

Tre Kronor klart för kvartsfinal

"Ska du ta OS-guld måste du slå alla lag oavsett match!
"
Snacket går medialt att det var en läggmatch nu. Att finnarna la sig för att slippe Canada och Ryssland i semifinal men det förstår jag inte riktigt. Om finnarna hade vunnit hade de fått lättare motstånd i en kvartsfinal så det där köper jag inte. Sverige slår finnarna rätt enkelt egentligen. Visserligen så rivstartade Finland de två första bytena i första perioden innan Tre Kronor kom in i spelet. Matchen var jämn och det var jämna steg från båda sidor. Tre Kronor tar ledningen genom Loui Eriksson och det kändes som en viktig start för de gula. I det läget så kändes det som att snart kommer Finlands anstormning för jag trodde på en matchbild där Finnarna skulle styra matchen och ta ledningen med ett par mål så att Tre Kronor skulle få jobba i uppförsbacke. Så blev inte fallet. 1-0 efter första perioden kändes nästan för bra.

I andra skulle matchen avgöras i praktiken för Finland kommer inte alls upp i det spel man tidigare visat upp, kanske beroende på sämre motstånd men man satt och väntade på att finnarna skulle komma tillbaka rejält och ta över matchen men det hände aldrig. Tre Kronor gör två viktiga mål och 3-0 inför sista perioden kändes ganska tryggt. Man vågade inte ta ut något i förskott men när tredje väl kom igång så såg det likadant ut och finnarna var loja, fruktansvärt loja. Ett par gånger i sista perioden så filmade man den finska bänken och det måste sägas att varken spelare som Selänne, Koivu och Jokinen såg allt annat än fokuserade ut. Den finländske förbundskaptenen Jukka Jalonen zoomades in och han såg sömnig ut och stod och gäspade. Vad ger det för signaler? Vad var Finlands taktik egentligen? Finnarna var inte ens nära att rubba ett Tre Kronor som spelar smart, tajt och stabilt utan att imponera. Det såg bra ut idag men ändå tycker jag att det finns ett snäpp till att ta fram. Och vetandes att vinnaren mellan Canada-Ryssland väntar i en eventuell semifinal så finns det mer att ta av. Sverige vinner med 3-0 och i sista perioden så hade finnarna tankarna på nästa match, men varför? varför slutade dom att spela så tidigt, det känns inte likt de finska lejonen som aldrig någonsin vill vika sig i en match mot Sverige? Skulle nu detta har gynnat dem själva med att få ett lättare motstånd?