Mål:DIF: Andreas Holmqvist & Kristofer Ottosson
Mål:HV71: Pasi Puistola, David Petrasek & Teemu Laine
Publik: 8094 personer - Fullsatt - det hjälpte inte ändå...

HV71 SVENSKA MÄSTARE med 4-2 i matcher

Djurgården blev ändå hyllade som hjältar, Järnkaminerna slutade aldrig att sjunga och hylla sitt lag.
Fantastiskt!

HV71 säkrade guldet på bortaplan
Så är säsongen 2009/2010 över. HV71 säkrade guldet på bortais i den sjätte finalmatchen som även den gick till sudden death. HV tog därmed sin fjärde seger på övertid i finalspelet och det var en tung sorti för Stockholms Stolthet Djurgården som inte hade marginalerna med sig i match sex heller. Andreas Engqvist hade stolpe och ribba emot sig i sudden, i anfallet efter går gästerna upp och avgör. Det kändes inte helt oväntat ändå att HV skulle ta hem den här serien, de var storfavoriter, seriesegrare och hade en god statistik mot DIF. Men DIF startade serien bra med en inledande seger  på ordinarie tid dessutom men efter att HV kvitterade i match två så tog man över serien mer och mer och det kändes nu under sista två finalerna att DIF helt enkelt inte räckte till mot ett större starkare  HV71. ¨

Matchen idag var jämn och DIF var med i matchen från start. Första perioden slutade mållös, första målet för matchen var viktigt för Djurgården och det fick man i spel fem mot fyra. Andreas Holmqvist tryckte in ettan bakom Liv som inte hade en chans. Det sägs ju att ett lag är som mest sårbart direkt efter ett mål och det bevisades återigen idag när HV kvitterade direkt, det hann bara gå 25 sekunder emellan. Likaläge och ställningskrig väntade resten av perioden och frågan vilket av lagen som skulle ta nästa initativ. 1-1 i paus.

I sista perioden stod vi inför avgörandet. DIF var tvugna att ta segern annars skulle guldet gå till HV så nästa mål behövde bli ett hemmamål, men så blev det inte. HV fick ett powerplay som man är sylvassa i och 1-2 kom när Marcus Kruger satt utvisad. 1-2 för HV som nu var svenska mästare. Nu fanns det bara en väg för Djurgården och det var full fart framåt, inget att förlora. DIF fick ordning på anfallsspelet och började pressa för ett kvitteringsmål, tiden rann och det var cirka sex minuter kvar när HV fick en utvisning och DIF fick chansen i spel fem mot fyra. Det här var nog sista läget att försöka kvittera på, det var inte mycket tid kvar. Kristofer Ottosson kommer runt mål och går in mot mål och stänker upp 2-2 i första krysset över axeln på Stefan Liv. Det är kvitterat och vilt jubel på Hovet, Djurgården hade ett mäkta sjukt stöd denna kväll som verkligen gav det sista för att lyfta sitt lag. Nu stod matchen inför ett nytt suddenavgörande. De sista tre minutrarna spelades av och sudden väntade alltså.

Det var det här med marginaler som jag skrev tidigare i inlägget ovan, men de var inte på DIF:s sida ikväll heller. HV71 avgör efter fyra minuter in i sudden och blev därmed Svenska Mästare 2009/2010. Tungt tungt för DIF som hade skott i stolpe och ribba ut i anfallet innan och kunde tagit finalserien vidare till en sjunde och avgörande match i Jönköping på måndag. Istället blev det semester från idag och nån månad framåt. Sen är det dags att börja fokusera på nästa säsong 2010/2011. Hur laget ser ut då får vi se men lagbygget är i full gång och DIF:s sportkommité

Säsongen tog slut efter sex finaler och FEM sudden deaths. Kanske den bästa finalserie som spelats och riktigt bra att Djurgården var ett av lagen. Med lite distans till det här så kan alla DIF:are vara rätt nöjda ändå för Djurgården är ju näst bäst i Sverige efter HV71 när serien drar igång i höst igen.