Krönika: "Införa lönetak i Elitserien?"

Lönetak eller inte i Elitserien
Ska klargöra en sak direkt innan jag börjar: Detta handlar inte om någon tycka-synd-om-Djurgården-som-inte-har-några-pengar-snyfthistoria. DIF kommer igen och håller på att bygga upp sig sakta men säkert så nog med den saken.

Varsågod ännu en liten krönika
Som sagt tänkte ge mig på det här med löner i elitserien och att varför inte införa lönetak så det blir mer på lika villkor. Min andra krönika får här med chansen med detta ämne: Lönetak i Sverige eller inte. Jag anser att det behövs för lönerna i elitserien har skenat iväg för längesen. Klubbarna väljer kortsiktiga dyra värvningar istället för att lyfta upp egna juniorer vilket hämmar utvecklingen inom svensk hockey. Just nu är det i stort sett fyra klubbar som har chans på guldet varje år, dom har mest pengar och kan i stort sett köpa vilken stjärna som helst för att vinna en medalj. Stabil ekonomi och egen arena som genererar välbehövliga pengar till sin klubb. Medans vissa andra klubbar i serien dansar på strecken i botten och har problem att få ihop det, de har inte råd att köpa kvalificerade spelare utan får chansa sig fram på okända importer som kostar skjortan.

Samma visa varje säsong just nu
Tycker egentligen inte att det är speciellt spännande inför varje säsong som läget är just nu.
Samma fyra i toppen och små förändringar i övrigt i serien om vilka som gissas ta hem guldet och vilka två som kommer trilla ur. Det handlar om vilket av de fyra i toppen som ska ta sig till final och vinna. Övriga fyra lag i slutspelet hoppas man kan skrälla. Det hade vart skoj om lag 5-8 slogs om finalplatserna t ex. Men det går liksom inte, eller det händer kanske nån enstaka gång men de har inte samma material att tillgå. Det skulle vara bra för svensk hockey om någon annan än storfavoriterna vann. 1995 var ju ett (hemskt) bra exempel när åttonde laget fixade slutspelsplatsen i sista omgången och slog ut seriesegrarna i tre raka i kvartsfinalen och sen sopade banan med resten av lagen i vägen mot guldet. Tror i och för sig att chanserna är så stora för att det kommer hända igen som det är nu. Det skiljer för mycket på lag 1 till 8, vilket som sig bör men ändå. Det blir lite roligare om det inte alltid blir samma lag som går vidare och så vidare varje säsong. Det kan låta lite som en avundsjuka på topplagen bara för att DIF inte har det så bra och har gått på knäna i 4-5 år nu. Tror att där är nåt på gång inom en framtid, lovande juniorer och man är definitivt inte rädd för att spela med många juniorer samtidigt. Fler lag har också insett att man inte kan leva på sina 35-40 åringar i all evig tid. Det är ett friskhetstecken på ett sätt.

Inför Importstopp - max tre utländska spelare per lag
Sverige har bra juniorer på gång och det är viktigt att fortsätta ge dem chansen i alla lägen. Inför max två eller tre utländska spelare i varje lag. Ska man ta från utlandet ska det vara STJÄRNOR, som tillför något i sånt fall. Medelmåttor göra sig icke besvär, det finns ju drösvis med bleka dåliga dyra utlänningar som kommer till Sverige med noll klubbkänsla men vill fylla på sin plånbok ännu mera. Stoppa det anser jag. inför maxgräns. Upp med fler juniorer och inför ett lönetak

Stängd liga?
avslutningsvis NEJ TACK TILL STÄNGD LIGA, det är ingen framtid och det pajar hela idén med att spela hockey känns det som. Den lilla spänning som finns skulle vara ett minne blott. Vad ska lagen under kämpa för då?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0