Final 1: Otroligt viktigt HV71!

Simon Önnerud jublar efter sitt 4-1 mål

HV71-Färjestad 4-1 (2-0, 0-0, 2-1)
Dags för final 1, Utsålt - lapp på luckan och 7038 personer på plats i "Kapellet" i Jönköping eller som det heter i FBK-mun: Jerusalems Ishall, värmlandshumor månne?
Frågan före nedsläpp var om hur och om hur HV ska få hål på Jonas "Monstret" Gustavsson i FBK-målet. Dessutom skadeproblem när Johan Davidsson kliver av uppvärmningen efter bara en minut, finns inte med från start och osäkert när han kommer tillbaka. Apropå frågan om när HV skulle spräcka Monstrets nolla så blev det ett snabbt svar: Martin Thörnberg får en riktig lyckoträff och gör 1-0 i krysset bakom Monstret Gustavsson i FBK-kassen efter blott 2.46.
Det fanns absolut inget för Jonas att göra för att stoppa den pucken, liiiiiite orättvist dock att HV-klacken skanderade efteråt: DU ÄR SÄMRE ÄN SALO SÄMRE ÄN SALO?? huh?..helt obefogat om du frågar vem som helst och det där påverkar inte Jonas i målet det kan jag säga. Matchen böljade fram och tillbaka och en bra sak: domare Persson släpper på det i början så spelarna själva får göra upp vilket gett det en bra match från början. Det här med Jonas Gustavssons monsterspel sätts på prov och när hans egna back Thomas Rhodin olyckligt styr in HV71:s 2-0 efter drygt 14 minuter så är väl det snacket tystat lite för en stund. Helt plötsligt så verkar han mänsklig. Björn Melin får förresten målet och HV har fått en drömstart i finalspelet. FBK får ett powerplay i vilket Stefan Liv gör ett par otroliga räddningar och håller HV högt. 2-0 efter första perioden trots att FBK, som agerar lite ringrostigt, tillåts att skapa mycket chanser men inte får till det riktigt än.
I den andra perioden som blev mållös, försökte FBK komma in i matchen men Stefan Liv höll igen.

I tredje fick Jörgen Jönsson en sargretur som han slog in bakom Stefan Liv och FBK hade kontakt. HV vägrade ge sig och Björn Melin hittade en fri Teemu Laine som stötte in viktiga 3-1. Inte nog med det, två minuter senare gjorde junioren Simon Önnerud ett av sina viktigare mål när han slog in 4-1 i tom kasse efter att Jonas Holös puttat in Nichlas Torp i Jonas Gustavsson så denne kom ur spel. Vilda protester från Gustavsson som menade på att Torp hade självmant knuffat bort Gustavsson men så var ej fallet. HV tar ledningen i finalserien kanske lite oväntat men HV är starka på hemmaplan. Final nummer två kommer bli tvärtom, FBK starka hemma mot ett HV som ändå kommer få slå ur underläge på bortaplan. Det blir sju matcher här tror jag.