Gästspel: Krönika signerad Tomas Hedlund



Förändringarnas vindar måste genomblåsa hela Djurgården Hockey

Nu är krisen total i Djurgården Hockey - föreningen som så sent som för mindre än två år sedan var i SM-final och föll på målsnöret mot HV71. Vi kan inte sola oss i silverglansen, en Djurgårdare solar sig aldrig i silverglans. För att nå det alla längtar och strävar efter krävs förändringar på samtliga plan!


Styrelsen

Det är styrelsen i Djurgården Hockey som har det yttersta ansvaret för lagets framgångar och brister på det samma. Som det är nu saknar styrelsen en plan B och C. Djurgården Hockey har inte sparkat en tränare under pågående säsong sedan 1986. Nu finns det en inmurad stolthet i att inte sparka tränaren. Styrelsen måste snabbt sätta ihop en plan B för denna säsong. När tvingas man sparka Hardy Nilsson?

I mina ögon ska Hardy bort, trots att han är en ikon med två SM-Guld och ett SM-silver i bagaget för Djurgården. Ledarskap är en färskvara och tyvärr har Hardys bäst före-datum passerat. Han har en halv säsong kvar på kontraktet och blir inte allt för dyr att entlediga. Det kostar desto mer att tvingas spela i Allsvenskan. Ja, som det är nu är Allsvenskan nära - det måste vi alla inse. Johansson och Montén behöver också de gå. Vi behöver helt nya röster i båset, omklädningsrummet och på träningarna.

 

Ratade spelare

Mikael Tellqvist – Succé senast i DIF. Haft några tunga år, men med den rutin och det Djurgårdshjärta. Inget ont om Wesslau, men ”Tellan” är mitt förstaval mellan dem.

Mika Hannula – Alla vet att Hannula vill till KHL och tjäna mer pengar. Men med ett vettigt upplägg hade vi kunnat ge honom en säsong i DIF för att ha det som språngbräda till KHL nästa säsong.


Dick Axelsson – Killen är DIF! Trots att han hade svåra anpassningsproblem sist han var i DIF. Nu är han ett antal år äldre och en klasspelare.

Nicklas Danielsson – En av våra bästa målskyttar, nu i landslaget.


Fredrik Bremberg – Att Linkan ratas på grund av Hardy är känt sedan 2001. Han är DIF och har enbart lyckats i DIF. Har man förståelse för vilken spelatyp Linkan är så är han fortfarande en gudabenådad hockeyspelare.

 

 

Vilka ska ta över?

Det finns ett antal hockeytränare som skulle kunna ta över på en gång. För att klara säsongen krävs som jag ser det en nödlösning. Två tränare som kan föreningen, som kan få med sig både spelare och supportrar. Med andra ord krävs hockeykunskap och Djurgårdskunnande.  Mitt val gällande tränare som ska rädda säsongen är:


Challe Berglund – En Mr Djurgården som inte är rädd för att såga i omklädningsrummet. Kan sätta på hårtorken och förändra spelet redan under en match. Nu har inte Challe lyckats rent sportsligt i vare sig Timrå eller Modo. Nu tror jag dock att hans mentalitet passar bättre i storstan och Djurgården. Challe är ett namn för framtiden i DIF och det är dags att komma hem NU!

 

Håkan Södergren – En legend som ALLA i Djurgården lyssnar på. Hockeykunnig i praktiken och förespråkar det enkla. En kulturbärare som verkligen kan bidra till att få tillbaka den berömda Djurgårdsandan.  Håkan är en nödlösning för att rädda säsongen 2011/2012

 

Mats Waltin – Tar över tillsammans med Challe 2012/2013. Mats är hjärnan bakom SM-gulden 2000 och 2001. Det blir nog för dyrt att lösa honom från Västerås redan denna säsong. Tror att konstellationen Mats Waltin/Challe Berglund är skillnaden som kan ge DIF Hockey Guld nummer 17.

 

Arrangemanget

När Djurgårdsspelarna glider in på isen på bortaplan har hemmaspelarna redan kommit in till dånande musik och en ljusshow utan dess like och är uppumpade av adrenalin. På Hovet kommer spelarna in utan ljus och en låt som förknippas med Dart och en klack som inte lever upp till det som krävs för att det ska fylla spelarna med adrenalin. Dessutom kommer förstafemman och målvakten utglidande under presentation som får läktarna att somna.

Det är för få som kan hymnen ”Sjung för gamla Djurgården” för att den ska ge den effekt som DIF förtjänar. Det kan lätt avhjälpas med att texten läggs ut på Jumbotronen à la Karaoke.

 

Järnkaminerna/Klacken

Nu ska inte Järnkaminerna ha all skit för det som klacken åstadkommer, men klacken är synonymt med Järnkaminerna i folkmun. Därför kan inte JK blunda för det fakta att de måste ändra sin inställning till vad som sjungs på läktaren.

Droppen av idioti som kommit från klacken under 2000-talet var när busvisslingarna mot Djurgårdens back Josef Boumedienne under matchen mot HV71 den 27 oktober. Visst kan man tycka att en spelare i DIF är usel, men att bua ut honom är en skymf mot skölden och allt som Djurgården står för.


Dessutom la JK ut en sångspecial med fyra sånger att fokusera på – ”Den som inte hoppar är gnagarsvin”, ”jag kängade en gnagare”, ”här var det friska tag” och ”en rått svart och gul” – fyra hatsånger/ramsor.

 

Jag har sagt det ofta och jag säger det igen, hatar vi AIK mer än vi älskar Djurgården?

Det har aldrig gagnat Djurgården att stå på läktaren och skrika ut hat mot vare sig motståndare eller domare.

* Hatar vi motståndarna är det motståndarnas namn våra spelare (och motståndarspelarna) hör – vilka lyfts av det?

* Hatar vi domaren hela tiden flyttar vi spelarnas fokus till domarens insats i stället för att fokusera på egna fel och brister, speciellt i matchsituationerna. Spelarna flyttar sitt fokus undermedvetet.

 

På läktaren ska vi i stället flytta fokus till att lyfta Djurgården när spelet går på kryckor och få dem att jobba sig in i matchen igen. Spelar de bra går det som på räls hos klacken och vi har världens bästa klack.

 

Visst är det okej att håna motståndare och reagera på dåliga domslut, det är även okej att reagera när DIF inte levererar – men det får aldrig ta överhanden.

 

Det är tillsammans vi lyfter Djurgården till nya guld och framgångar.



Tomas Hedlund

twitter: DonTomazzo

[email protected]


Kommentarer
Postat av: Karina

Snyggt jobbat Tomas!

Det här var fasiken det bästa jag har läst på länge. Fortsätt så......

2011-11-15 @ 21:17:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0