Elitserien - Omgång 49

Djurgårdens IF - Södertälje SK 5-4
1-1 2-1 2-2
Skott: 40-22 (15-7, 11-9, 14-6)
Mål:DIF: Andreas Holmqvist, Kristofer Ottosson, Marcus Nilson, Jimmie Ölvestad & Kyle Klubertanz
Mål:SSK: Linus Videll 2, Petri Pakaslahti & Robert Carlsson
Publik: 7269 personer på Hovet

DIF vände tack vara SSK:s matchstraff
Elitserien drog igång igen igår eftermiddag. DIF mot SSK på Hovet. Det var en svårtippad match med tanke på det långa uppehållet. Båda lagen hade dock förberett sig på bästa sätt till matchen. DIF startar matchen hyfsat och tar ledningen men SSK svarar direkt med en kvittering. DIF har flera powerplay och mycket puck och styr spelet men har svårt att få till bra lägen. 1-1 står sig till pausen.

I andra så är det likadan matchbild, DIF trycker på och SSK försvarar sig och kontrar vasst. DIF tar åter ledningen i matchen men SSK replikar lika snabbt så matchen håller sig jämn och SSK tar sig in mer och mer i matchen. DIF tar ledningen för tredje gången i matchen och håller den till paus. Inför tredje känns det ändå ovisst, SSK gör det svårt för DIF och det känns som de kan lura DIF på poäng.

I sista perioden så spelar DIF på ledningen 3-2 men SSK är vassa i inledningen och till slut sitter 3-3. Det känns rättvist just då för DIF är inte bättre än SSK. Visserligen har man mycket puck men kommer inte till avslut. SSK har nu fått riktig energi av målet och tar över matchen stundtals. SSK spelar in sig många gånger och ett ledningsmål känns inte långt borta. När inte DIF kan sätta sina chanser så kommer det ofta ett mål bakåt i stället och det är precis vad som händer. SSK tar ledningen med 3-4 med tolv minuter kvar av matchen. Nu har man segern i räckhåll.

Knätacklingen

Men då drar danske backen Julian Jacobsen på sig ett matchstraff för en bentackling på Jacob Josefsson, sett ur DIF-ögon så är den klar men SSK:arna tyckte det var ett tveksamt matchstraff. SSK får spela fyra mot fem i fem minuter. Det är DIF:s chans att ta tillbaka matchen för i spel fem mot fem funkar det inte idag. Jimmie Ölvestad bryter igenom backarna och stänker in 4-4 och visar stort hjärta. Det tänder DIF som nu spelar för att vinna matchen så det syns. Kyle Klubertanz skjuter segermålet 5-4 i slutminuten av powerplay och matchen är avgjord. SSK orkar inte resa sig för en forcering till en kvittering. Danskens onödiga matchstraff vänder matchen och istället för poäng som det hade blivit om han inte dragit på sig en femminutare så åker SSK hem med noll poäng från Hovet.

Tränare Peter Popovic var märkbart förbannad i tv-intervjun efteråt och det kan man ju förstå. Dansken fick nog be om ursäkt till laget efteråt för att han förlorade matchen åt sitt lag. I övrigt så gör inte DIF någon bra match. De börjar bra men sen är det inte alls sig likt. När SSK hade ledningen med 4-3 så luktade det förlust så att man ska vara glad att man fick fem minuter i powerplay för det räddade DIF denna kväll.

Övriga matcher:
Rögle-HV71 4-3 efter förlängning
Rögle tar tre poäng men har ett hopplöst läge. Man förbereder sig för Kvalserien. HV71 däremot har fortfarande svårt att prestera igen. Ännu en förlust i en match man bara ska vinna. Motivationsproblem eller går man och väntar på slutspelet. Det är en farlig väntan för när man kliver in på isen för kvartsfinal så kan man inte trycka på en spelabra-knapp. Eller så var det en seg starta-igång-match. Svaret på det får vi inom kort.

Skellefteå-Timrå 5-4 efter förlängning
Timrå måste ta alla poäng de kan för att få en bra avslutning på säsongen och slippa negativt kval och man var nära att lugga SAIK på alla tre poängen men hemmalaget vände och tog två i förlängningen.

*** Modo-Färjestad 10-3 ***
10-3!
 Jag gillart! Modo krossade ett blekt Färjestad med tvåsiffrigt. Vilket målkalas de bjöd på och snyggae till sin målskillnad en aning. Markus Näslund satte tre viktiga pyttsar. Apropå förlusten så kanske ni minns en viss FBK-supporter som "inte har koll" så fort det går dåligt för laget. Igår satt han på restaurang och lite till och hade förstås knappt ingen aning. Han visste nog inte ens att de spelade igår.

Brynäs-Frölunda 1-3
Frölunda i gula tröjor denna kväll när man glömt de vita hemma i Götet gjorde en bra match och stärker sin slutspelsplats mer och mer. Det kommer bli hårt kring strecket till slutspel tror jag.

Luleå-Linköping 4-1
Stark hemmaseger mot ett lojt Linköping.