Brynäs vidare efter vändning. Domarnas BK eller jag menar Färjestad vann...

***************************************************************************

Elitserien 2011/2012

***************************************************************************

SM - Slutspelet i ishockey 2012


Kvartsfinal 6 i bäst av 7

***************************************************************************

Färjestads BK - HV71  2 - 0

Färjestads BK klart för semifinal med 4-2 i matcher



Idag är det sorg här i Jönköping. Gullungarna HV71 är utslaget i kvartsfinal. Man föll på eget grepp, man valde Färjestad i en kvartsfinal och trillade platt. Det kändes som den moraliska SM-finalen när det blev klart att dessa båda lag skulle mötas och det skulle bli en serie i ren kamp. Döm om min förvåning när HV förlorar första matchen klart hemma. Normalt sett så är HV riktigt starkt på hemmais i ett slutspel och där förlorar man sällan. Men så skedde och det gav en signal att denna matchserie inte skulle bli sig lik. FBK skaffade sig ett tvåmatchers-överläge men HV71 vaknade till liv och inför matchen i måndags så var det ju öppet. Den matchen skulle HV71 ha vunnit så hade man nog tagit sjunde och avgörande på  hemmais imorgon. Nu blir det ju inte så eftersom det tog slut igår. Fast vilken annorlunda match. Den hade allt som man kan önska sig i en härlig slutspelsdrabbning men det var en sak som förstörde hela grejen igår.

Jag måste bara göra klart att jag inte höll på nåt av lagen varken mer eller mindre. Aldrig inte en chans men....

Domarna kunde lika gärna tagit på sig den där spygröna äckligt fula gröna matchtröjan istället för sina svartvita fågelskittröjor igår. För jag har aldrig sett en kvartsfinal där domarna förfördelar ett lag som igår. Aldrig. Då har jag sett tusentals matcher genom åren men aldrig skådat något liknande. Domarna lät spelarna göra upp på plan och det ska de väl göra till en gräns men sen ska väl regelboken användas. Dessutom stöder jag Niklas Wikegårds teorier hela tiden om att domarna måste ha lite feeling. Fast det måste finnas en gräns. Domarna kunde tagit minst tio tvåminuter för antingen hakning eller roughing för dels då hakade sig Färjestad igenom matchen men sen kunde man åkt dit för roughing minst ett par tre gånger när man vräkte ner HV:s Joensuu framför målet. Igår var det extremt och det visste domarna om redan innan för det som hände mellan Jesse och Sanny Lindström i måndags men att tillåta det som skedde i varje avblåsning igår var kanske lite över gränsen.

David Petraseks kritik i TV-intervjun i pausen inför den tredje perioden var ju helt befogad. Hans kritik mot domarna var ju ganska befogad. Pettan hade rätt där.

Nu ska ju också sägas att Färjestad gjorde mer mål än HV71 i matchen och det vinner man ju på. Icke att förglömmas. Målen är ju det som räknas till slut.



Frögren.


Ordern från FBKs tränarstab igår var stenhårt solklar, Jesse Joensuu skulle psykas och punktmarkeras och uppdraget gick till tuffingen backen Jonas Frögren som med sin aggressiva och tuffa spelstil skulle få Joensuu helt ur balans så han skulle börja bråka och få matchstraff igen. Taktiken gick hem och gav till slut FBK segern men Joensuu höll god min under hela matchen.

Jag undrar varför inte HV71 satte in någon på Frögren? (Ledin, Rahimi) Jag menar jag hade gärna sett ex. Per Ledin åka in och gruffa och köra upp fingrarna i ögonen på Frögren likt som en viss Nilson gjorde på Kalle Koskinen. Allt för att förstöra och allt för att vinna matchen. Visst det hade säkert blivit en avstängning men det kanske hade förändrat matchen. I ett slutspel får det kosta då egentligen alla medel är tillåtna fast det är ett  totalförbud på oschysstheter.

HV71 går nu på ofrivillig semester medan Färjestad spelar vidare som så många gånger förr i ett SM-slutspel. På nåt vis tror jag ändå inte att HV hade gått hela vägen i år. De var alldeles för ojämna i år och hade inte det där lilla extra. Sportchef Fredrik Stillman lär nog bygga ett nytt lag till nästa säsong, för det här nederlaget vill man nog inte upprepa nästa säsong igen. Färjestad vidare till semi mot Brynäs alltså. Den första tanken som slår mig är bara att: Måtte det inte bli Färjestad-Skellefteå i en SM-final igen. Förra årets finalserie var bland det tråkigaste SM-finaler jag sett. Inga kamper, inga heta dueller och en rätt seg matchserie. Usch inte en gång till.

______________________________________________________________________________

Frölunda - Brynäs  3 - 4 efter sudden death

Brynäs klart för semifinal med 4-2 i matcher



#100. Jakob Silvferberg sköt Brynäs till semifinal

Frölunda får skylla sig själva.
Frölunda gick mot en sjunde och avgörande match i Gävle efter två perioder och det såg riktigt bra ut. Brynäs hade svårt i ett kokande Scandinavium men sen gjorde man det som HV gjorde i måndags vid sin 2-0 ledning. Man slappnar av och försöker kontrollera matchen men mot ett lag som Brynäs som är bättre än på många år så straffar det sig. Dessutom så hade Frölundas retsticka Fredrik Myggan Petersson en jättechans att avgöra matchen precis i början av den tredje perioden när Brynäsmålvakten Svedberg kastade ena handsken och det blev straff. Fast straffen var riktigt dålig och för en gångs skull tvekade Freddan hur han skulle göra när han kom fram och det blev ett lamt avslut som Svedberg räddade enkelt.

Istället reducerade Brynäs och det blev en kamp på kvittering. Det blev en sannlös kalabalik i slutminuten och med 27 sekunder kvar kvitterar Brynäs. Dock ska sägas att det var också en konstig situation där Frölundas målvakt Frederik Andersen blir bortknuffad av en Brynässpelare. Andersen hamnar ur position och när han ska ta sig tillbaka så är det spelare ivägen vilket ger öppen bur för Brynäs att kvittera i.

I sudden så tog det slut efter fyra minuter och det var elitseriens kanske bästa spelare som avgjorde. Han gör sitt livs säsong denne med nummer 100 på ryggen: Jakob Silfverberg. Pucken studsar på Frederik Andersens rygg och in i mål. Otroligt tungt för Frölunda som hade matchen i sin hand och en straff till att punktera matchen men det gick inte. Säsongen är över återigen för Göteborgarna som har fortsatt svårt att gå långt i ett slutspel nuförtiden. Brynäs däremot bröt sin 12 år långa negativa svit på att ryka ut i kvartsfinal. Ska bli kul att se Brynäs i en semifinal mot Färjestad.

Mest imponerad igår var jag ändå av Frölundas Niklas Lasu, 23 år som överrumplade veteranen Andreas Dackell, 40 år och gav denne en rejäl omgång. Dackell kröp ihop som Donatello i Turtles och Lasu vann fighten solklart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0