Challe-dagen är här - Ikväll hissar Sir Charles Berglunds tröja till taket

Elitserien 2011/2012
Omgång 41








Så är dagen här när hans tröja ska hissas upp i taket på Hovet. Mäktigare ögonblick får man leta efter. Att se spelarens reaktioner när tröjan hissas upp i taket, talet till fansen och alla hyllningar. Större kan det väl inte bli. Så ikväll ska Challe bli legend för alltid i DIF-kretsar. Kort och gott: Efter 584 matcher i DIF-tröjan ska så äntligen hans tröja nummer 2 hissas upp i taket på Hovet. Hans namn: Sir Charles Ralph Douglas Berglund eller "Challe" med hela folket. Challe har i klubben vunnit fem SM-guld, det sista 2001 innan Challe la skridskorna på hyllan.

Mina egna minnen av Challe Berglund är egentligen inte jättestarka då han aldrig varit den där målskytten eller poänggöraren i mina ögon men man förstod vilken ledare han var på och utanför isen för laget och hade stor del till framgångarna. Att han sen var med i landslaget förstod jag aldrig från början men det har man ju sedan i efterhand, han var en ledare en psykiskt stark hockeyspelare som gjorde jobbet i det tysta som kanske inte alltid märktes. Lagkapten både i Tre Kronor 1992-1994 och Djurgården 1997-2001 säger ju en hel del om herr Berglund. Gift med travtränarlegenden självaste Stig H Johanssons dotter också. Challes intresse för hästar och trav, V75 föll väl sig naturligt då. Vet att Challe ägnat mycket tid åt hästar och har synts runt om på travbanor med sin pappa. Som sagt man har nog i efterhand insett vilken betydelse Challe hade i ett lag som Djurgården. När han var med i laget så hände det grejer och framgångar skördades. Det är ändå intressant att en spelartyp som Challe kan bli så stor utan att vara den där målskytten, poänggöraren som alltid syns och hörs. Challe var bra på mycket annat, Challe blev skolad center och spelade hårt och disciplinerat i det defensiva spelet, där var Challe stark. I pauserna väckte han laget om så behövdes, han fann ofta de rätta orden som fick laget att gå ut och vända tunga underlägen eller vakna till liv och prestera bättre.


ÄNTLIGEN SM-guld! året var 2000 i Globen efter 4-1 mot Modo

Micke-Challe-Garpen

Ett starkt minne för alltid är nog ändå SM-guldet 1990 där guldkedjan: Micke-Challe-Garpen, alltså Mikael Johansson-Challe Berglund och Johan Garpenlöv, DIFs vassaste kedja i slutspelet 1990. Den kedjan låg bakom fyra av fem mål i finalen mot Färjestad som gav ett nytt SM-guld. Trion fick även chansen i landslaget i VM i Bern samma år om jag inte minns fel.

Djurgårdens IF - Färjestads BK
Hovet 19.00


Kvällens huvudmatch 18.45 på

Ödesvecka - Ödesmatch
Om vi bortser från det festliga som ska ske innan nedsläpp så är den kommande veckan till nästa tisdag en riktig ödesvecka för Djurgårdens hockeylag. Fyra matcher mot tre lag som ligger precis vid DIF i tabellen. Ordet jag söker för dessa matcherna mot de tre lagen säger jag inte högt. Jag hoppas innerligt att DIF vet. Det räcker att säga så. Allvaret som ligger över laget som en tung börda hoppas jag triggar dem istället för att pressa dem. Kvällens match är ett måste och en vändning måste ske. På vilket sätt vet jag inte och förmodligen knappt DIF heller. Eller det är klart att de vet men klarar de pressen är ju den stora frågan. En vinst betyder oerhört mycket men en förlust..

Läget i lagen:
Djurgården: DIF saknar bara Daniel Tjärnqvist inför nedsläpp, skadeläget har ljusnat betydligt men tyvärr så spelar inte Tjärnqvist i torsdagens derby heller.
Färjestad: Senast saknades Jonas Frögren, Kristofer Berglund och Erik Thorell i FBK-laget. Osäkert om någon av dem spelar ikväll.

Övrig match
Timrå - AIK

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0