Debattartikel från Svenska Hockeyförbundet:

Ishockeyn är en av Sveriges största idrotter och en viktig del av landets idrotts- och föreningsliv. Nu står Svensk hockey inför stora utmaningar. Nya direktiv från regeringen säger att poliskostnaderna i samband med elitseriematcher ska betalas av klubbarna själva. 

Som en av Sveriges största ungdomsidrotter har ishockeyn en viktig roll för framtida generationer. Idrotten bidrar till samhörighet och kamratskap. Med över 60 000 aktiva och 2 miljoner besökare varje år bidrar hockeyn till sysselsättning, engagemang, gemenskap och samällsnytta. Så vill vi att det ska fortsätta vara. Att ägna sig åt hockey, som spelare, ledare eller åskådare, ska alltid vara tryggt, spännande och kul.

Syftet med att klubbarna ska betala poliskostnaderna i samband med matcher är oklart, direktiven otydliga och systemet rättsosäkert då det tillämpas olika i olika län. Vi vill absolut vara med och ta vårt ansvar för säkerheten kring matcher men anser att detta är en kontraproduktiv åtgärd. Vi vill mycket hellre lägga resurser på det förebyggande arbetet och inte på att släcka redan redan startade bränder.

Svensk hockey lägger idag stora resurser på säkerhetsarbete. Vi har denna säsong investerat i många fysiska åtgärder på våra arenor genom bl a nya byggtekniska lösningar i arenor, uppgradering av övervakningskameror och säkerhetsbesiktningar för att nämna några. Vi har också tagit fram nya riktlinjer för hur säkerhetsarbetet ska skötas och har kontinuerlig dialog med polis och publikgrupper. Ett nytt sanktionssystem för klubbar som inte följer säkerhetskraven har införts och personalresurserna kring matcher har ökats med fler publikvärdar och ordningsvakter. Men den allra största säkerhetsåtgärden är vårt arbete med ungdomar. Den samhällsnytta vi bidrar med genom att sysselsätta ungdomar och fostra dem i goda sportsliga värderingar kan inte mätas i pengar. Många klubbar driver dessutom sociala projekt med lokala organisationer och företag. Denna verksamhet kräver mycket resurser men ger samhället flerfaldigt tillbaka. Det är den typen av förebyggande insatser som vi vill satsa på även i framtiden.

Hockeyklubbarna är viktiga för samhället också ur ett rent ekonomiskt perspektiv. En genomsnittlig supporter spenderar i snitt 180 kronor i samband med match, biljettkostnaden exkluderad. Sett till det stora antalet besökare blir detta en ansenlig summa varje matchtillfälle. När supportrar reser mellan orter för att se matcher uppstår så kallad turistekonomisk omsättning, en efterfrågan på varor och tjänster så som logi och mat som gagnar den aktuella orten. Den turistekonomiska effekten till följd av elitserien uppgick till 310 miljoner kronor 2010. Detta är summor som tillfaller den lokala pizzerian, korvkiosken eller vandrarhemmet.

En aktiv och kraftfull idrottsrörelse är en del av Sveriges framtid. Att svensk hockey även imorgon kan lägga stora resurser på våra ungdomar är nyckeln till fortsatta framgångar. För samhället och för individer, på isen och utanför. Vi gör hockeyn trygg, spännande och kul.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0