Krönika: Publikras i fotboll? det är ingen nyhet...

Vet inte om detta blir något dugligt inlägg till krönika men alltså det är ju ingen nyhet att allsvensk fotboll inte håller nån vidare klass. Inte konstigt publiken sviker säger jag.

Nåväl.

Man läser i tidningen om att alla stora sporter i Sverige tappar åskådare och att det bara minskar och minskar. Framför allt den som ska vara störst bäst och vackrast, (dock inte intressantast, segt spel) Men i alla fall som knappt är det. Svensk fotboll verkar lida mest, men det är kanske inte så konstigt. Man börjar när snön ligger som djupast och kallast. Det är ju inte fotboll som spelas på snöiga isiga planer där det inte går att spela hur man än försöker med att värma upp, skotta och så vidare.. Förra året var en totalmiss, en skandal att börja spela fotboll den 15e mars eller liknande.  Det var totalt vansinne och det visade sig rejält att folk inte hade lust att stå ute och frysa. Man valde hellre att stå inne och frysa vilket är ganska förståeligt.

6518 var publiksnittet i Allsvenskan 2010, och det fortsätter att minska. Men där är arenorna gjorda för mer än 10 000 personer på många håll och det är väl egentligen derbyna i Stockholm, Göteborg och Skåne som lockar publik annars är det en sorglig historia. AIK är ändå överlägset bästa publiklaget.

6160 var snittet i Elitserien 2010
.

Intressant:
Av ca 26000 tillfrågade i frågan vilket man väljer att gå på hockey eller fotboll så svarade 61% (!!) att de går hellre på  I S H O C K E Y . Det hade jag med gjort minst 9 av 10 gånger.

Elitserien tappar men bara marginellt, jag tycker å andra sidan att vissa lag bara ökar och ökar. Djurgården däribland men sen drar ju medan Frölunda med största arena drar ner snittet rejält år efter år när de inte lyckas. Färjestad har en väldigt kräsen publik som heller inte fyller sina 8000 åskådare.

Men det går ju upp och ner för alla...

Svensk elitfotboll håller ingen hög klass så det är inte konstigt att folk är väldigt kräsna.  Vi har inget lag som kan konkurrera med den absoluta eliten heller. Skyll på landslaget vetja. De har heller inte skövlat framgångar direkt och missad VM-plats svider ju enormt och dessutom tappar man internationell ranking. "Sveriges fotbollslandslag" ska spela heter det. Med en riktigt bra spelare, en kille från Rosengård, spelar i Italien och håller absolut toppklass men därefter finns det...ingen. Man behöver inte säga mer.

Jag ska å andra sidan inte säga att svensk hockey håller så mycket högre klass heller. Man sa för ett par säsonger sedan att Elitserien var den bästa ligan efter NHL men det sattes ju på sin spets när man mötte ryssarna, tjeckerna och förlorade gång på gång i träningsturneringarna och när VM kom så var Tre Kronor för det mesta långt ifrån ordet Guld.

För Sverige som idrottsland hoppas jag att det går framåt, fotboll, handboll, ishockey och alla andra sporter. Sverige behöver framgång.

HEJA SVERIGE!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0