Slutsignal, AIK i semifinal efter 4-0 i matcher mot självaste HV71

Mål:AIK: Johannes Salmonsson, Richard Gynge, Daniel Bång och Daniel Rudslätt
Mål:HV71: Per Ledin
Publik: 8094 personer - FULLSATT HOVET

Regerande mästarna HV71 utslaget av ett AIK som skrivit svensk hockeyhistoria. Det är imponerande på det sätt de gör. HV gjorde allt men det räckte inte, HV var det bättre laget i sluthälften av serien men där stod AIK och Viktor Fasth i vägen. Mäktigt gjort av AIK, HV71 har gjort ett praktfiasko!

AIKs Johannes Salmonsson gör 1-1, här vänder matchen

Matchen, den fjärde mellan lagen kom att handla om HV71 mot Viktor Fasth i exakt 38 minuter och 28 sekunder. Fram till det hade HV totalt bombat Viktor Fasth stenhårt, man hade vänt och vänt och gått till anfall. AIK kom knappt ur zon och kom man det så stoppade HV innan AIK nått HVs egen blålinje. HV startade om och vände spelet och kom in AIKs zon gång på gång på gång. Men skillnade var att endast Per Ledin, av alla, lyckats göra ett enda mål på Viktor Fasth och AIK fram tills dess. HV hade skjutit 24 skott men bara ett alltså som gått in bakom Fasth. Så AIK var ändå med i matchen då man drabbades av en utvisning. HV fick chansen att spela powerplay men det vill sig inte bättre än att Johannes Salmonsson, (f.d Djurgården för övrigt) får pucken på vänsterkanten och driver mot mål, snärtar till ett skott som går in till höger om Daniel Larsson och det är kvitterat. Daniel Larsson skulle tagit det skottet inget snack om det men AIK har det där lilla extra hela hela tiden och det blir mål. 1-1 och AIK är med i matchen ordentligt. Det målet var precis vad det pressade AIK behövde. 1-1 stod sig till paus men fortfarande HV som hade övertaget.

I tredje tar sig matchen en annorlunda vändning. Perioden börjar ändå med att HV spelar som de gjort i resten av matchern men till skillnaden att AIK allt mer har lättare att ta sig in i anfallszon. Det är nervigt på isen och matchen står ändå lite och väger. Då kliver Richard Gynge fram, han får ett läge efter pass från Daniel Bång, skjuter en gång, får tillbaka pucken och skjuter igen och pucken går via HV-backen Grillfors skridsko och in i mål. AIK har vänt matchen och leder med 2-1 efter fem minuter i tredje perioden trots HVs massiva tryck. Efter detta så går luften mer och mer ur HV som inte alls orkar ligga på som man gjort tidigare i matchen. AIK börjar bygga nya anfall och en av AIKs bästa Daniel Bång får pucken nere i hörnet och driver in rakt på mål, och liggandes, trängandes in framför kassen så slår han in pucken till 3-1. Pucken går över Daniel Larsson ben och in i mål. 3-1 till AIK och HV är ett slaget lag trots att det återstår elva minuter av matchen. Efter detta så är HV slaget, utslaget man orkar inte och ser väldigt uppgivna ut, alla utom HVs kapten Johan Davidsson som i bild ser vansinnig ut, ögonen står rätt ut och man ser frustrationen på lång väg. Tyvärr för HV så rinner tiden iväg, HV kommer inte till något mer i matchen. Man tar timeout och plockar målvakten med tre och en halv minut kvar. Men som så många gånger förr så rensar AIK ur pucken ur zon där en framrusande Daniel Rudslätt kommer helt ensam från mittlinjen mot ett tomt mål och avgör matchen. Hela Hovet gungar vid det här laget av svartgul glädje som firar  semifinalplatsen. De regerande mästarna är utslagna.

Färjestad i semifinal!
För AIK blir det nu vila och träning några dagar innan semifinalspelet börjar på tisdag 22 mars.  Det mesta tyder nog på att det blir Färjestad i semifinal för jag tror det ska mycket till om Brynäs ska gäcka storfavoriten.

Kvällens tre snackisar

*** Viktor Fasth: Giganten i målet
. Den största orsaken till att AIK går vidare. Eller vad sägs om det här: 4 insläppta på 147 skott. Det är banne mig mer än bra. Spelar han så här hela vägen så kan AIK gå långt. Väldigt långt. I vilket fall så blir det svårt för Färjestad ändå till en början. Det kan bli en intressant semifinal trots allt. FBK har övertaget mot AIK inbördes möten.

** Johan Davidssons intervju efteråt med TV4 Sports Peter Jihde och Petter Rönnqvist. Det var mäktigt att se hur frustrerad, förbannad men också en uppgiven lagkapten försöker hålla känslorna i styr i direktsändning. I början känns det som Davidsson ska börja lipa, man ser det på ansiktsdragen. Han är så arg så besviken men förklarar att de gjort allt vad de kunnat. Ni som såg Davidsson efter match tre i Jönköping i fredags vet ju hur arg och förbannad han var då, det kokade om han och han kämpade för att inte spy galla i direktsändning. Dessutom visade SVT när Davidsson till slut försökte skälla ut Fasth för att han var så bra. När t o m Davidsson brister då har det gått långt. Johan är alltid en gentleman framför tv-kameran men nu förstår jag verkligen honom.
HV71 har verkligen gjort absolut allt vad man kan. Besvikelsen såg man i Johan Davidsson som har ett äkta HV-hjärta.

OBS! Se gärna intervjun med Per Ledin på HV-TV.
Den här förlusten tog riktigt hårt. Det var längesen jag såg både Davidsson och Ledin så här lågmälda och med lipen i halsen. HV hade definitivt inte räknat med det här. Man räknade nog kallt med SM-final igen.

* Leif Boork, kommentator - Han sågade AIK hela matchen. Ska inte kommentatorerna vara partiska. Jag brukar inte märka det men igår hörde man verkligen hur Boork pissade på AIK hela tiden, oavsett om man gjorde något bra eller inte. Vissa pekar ut han som Djurgårdssvin men jag upplever inte att han förfördelar DIF när han kommenterar dom heller.