ÄNTLIGEN! Derby i Globen!

Elitserien 2010/2011
Omgång ?

STOCKHOLMSDERBY: Djurgården vs AIK är det enda sanna derbyt i mina ögon!


Nostalgibilder från ett derby 1996: DIF-AIK 2-2


?




När det begav sig i Globen, en bild från ett derby 1996. DIF:s Patric Kjellberg och AIK:s Dick Tärnström

AIK Hockey - Djurgårdens IF
Globen 19.00

ÄNTLIGEN - Hockeyderbyt hela Stockholm har väntat på
Ikväll 19.00 är det så dags, derbyt alla väntat på sen lillebror AIK trillade ur Elitserien 2001. Men laget har mötts en gång sen dess.



Försäsong 2003, AIK-DIF 5-0(!)


På försäsongen 2003 och då vann AIK med 5-0(!). Det säger ju inte så mycket men AIK har en liten fördel ikväll om man vill. De vann senast lagen möttes, men man ska komma ihåg att ikväll spelar det ingen roll att lagen inte mötts på 8 år i seriesammanhang. Ikväll är det krig, ikväll ska slaget om Stockholm avgöras igen och ingen vill förlora det. Ingen! varken AIK eller DIF. Det känns hur kul som helst och se ett utsålt Globen där två jätteklackar på minst 2500 man var ska göra allt för att höras och vinna kampen på läktarna så sitt lag vinner på isen. Någonstans tror jag att svensk hockey behöver det här. Två lag i samma stad som gör upp i den högsta ligan i ett kokande hett derby. Det var bra för hockeyn att AIK gick upp igen men det är allt. Nu vill man bara krossa dem varje gång vi möter dem på isen eller på gräsplanen. Jag önskar ingen framgång alls för klubben för ikväll ska det bli tre sköna poäng för Djurgården Hockey.

*AIK har övertag, 6-4 i matcher i de senaste 10 mötena. Men DIF vann med 6-4 senast lagen möttes i Elitserien i januari 2002

Dessutom
så är AIK-Djurgården det enda sanna derbyt i mina ögon. Matcherna mot SSK känns inte alls som nåt nära derbymöte. Ingen karaktär, inga heta känslor på läktarn eller på isen. Så bra att AIK är tillbaka så det kan spelas riktiga derbyn i hockey igen.

Upplevt Gnagarkross på plats i Globen 1997
Jag har sett många derbyn på tv förstås men har upplevt ett derby på plats i ett kokande Globen. Det var den 9:e december 1997. Det var för övrigt andra gången jag var i Globen men det är alltid en sjukt mäktig känsla att kliva in genom dörren och komma in i maffiga Globen. Jag minns mina kompisar som var med som då aldrig vart i Globen, deras ansiktsuttryck när de klev in på läktaren på ena kortsidan skulle vart hemskt roligt att haft på bild idag. Sjukt skoj var det i alla fall. Djurgården hade hemmaderby och jag bokade platser mitt i Djurgårdsklacken bakom ena målet, det var mäktigt och häftigt att stå där och hoppa med alla djurgårdare där. Dessutom vann DIF med 7-1. 3-0 efter sexton minuter i första perioden och AIK var ett slaget lag. Dessutom så lyckades vi komma med på jumbotronen när min kompis, vi kan kalla han "Långfinger" vann på sitt stolsnr en flygweekend i Oslo eller Köpenhamn och då i ett spelaavbrott så filmade in oss på jumbotronen men "Långfinger" fattade inte ett skvatt att det var han som vunnit. Men i alla fall så fick han en kram av en av de snygga cheerleadertjejerna som dansade upp i trapporna i spelavbrotten. Det är ett roligt minne faktiskt men detta var långt innan digitalkamerans underbara tid. Det hade vart sjukt kul att ha bilder från den matchen och resan till Stockholm och Globen då. Djurgården gick ju hela vägen till final sedan på våren och vi sa att om DIF gick till final så måste vi åka upp men det blev aldrig av och det var väl tur det. Greger Artursson säger jag bara, måtte du brinna i.... ja ni vet. Så förstår ni kanske vilket år och vilket lag och sådär.

Lite fakta från matchen nedan:

9/12 1997, Globen.

Period 1 (3-0)
1 - 0 06:22 Mikael Håkanson (Charles Berglund, Marcus Nilson)
2 - 0 06:57 Thomas Johansson
3 - 0 16:19 Jan Viktorsson (Patrik Erickson)
Skott: 13-6

Period 2 (1-1)
4 - 0 05:10 Patric Kjellberg (Fredrik Bremberg, Mikael Johansson)
4 - 1 13:19 Tomas Strandberg (Erik Hämäläinen, Dick Tärnström), spel fem mot fyra
Skott: 11-7

Period 3 (3-0)
5 - 1 05:06 Thomas Johansson (Charles Berglund, Fredrik Bremberg), spel fem mot tre
6 - 1 12:04 Mikael Johansson (Fredrik Bremberg)
7 - 1 17:03 Niklas Anger (Markus Matthiasson)
Skott: 21-9

Skott, totalt: 45-22

Domare: Roger Öberg.
Publik: 12493.
Utvisningar, Djurgårdens IF: 1x2.
Utvisningar, AIK: 6x2.


*** Återkommer med ett senaste nytt inför nedsläpp senare

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0