2-0, 2-1, 0-1
Skott: 30-37

Linköping vinner med 4-3 i matcher och är klart för Semifinal

LHC chockstart sänkte Frölunda
Linköping, serietrea är klart för semifinal mot tvåan Djurgården efter att kanske gjort sin bästa kvartsfinal ikväll. Frölunda gavs inte chansen i första perioden. LHC rusade ifrån till 2-0. Frölunda stod still, man var riktigt tagna i första perioden. I andra fortsatte hemmalaget köra på och 3-0 var snyggt och det var på väg att rinna iväg. LHC bröt ett Frölunda-uppspel där Janne Niskala gjorde en riktig indianare, och kunde öka till 4-0, det målet såg inte helt otagbart ut från Honkens sida men det kändes typiskt för matchen. LHC var inne i ett flow i detta skedet av matchen. 4-0 och matchen var förstås i praktiken avgjord. Men Frölunda gav förstås inte upp men de hade svårt att komma till och LHC höll dem bra under kontroll. Frölunda jobbar fram ett reduceringsmål innan paus och får därmed ett litet friskhetstecken inför tredje.

I tredje fanns det bara en sak för göteborgarna och det var anfall. Man jagade frenetiskt ett nästa mål, det öppnade upp för hemmalaget som hade sylvassa kontringar i början av matchen. 4-2 skulle så komma och nu var det lite mer match. Lite nerv i hemmalaget efter detta, Frölunda fick mer energi och ökade trycket mot Norrena i LHC-kassen. Men man kommer inte närmre än så. LHC gör det svårt för VF att komma till och håller undan även i slutet när Johan Holmqvist lämnat Frölundakassen. Tiden rinner ut och LHC håller ut och vinner matchen och är klara för semifinal!

Frölunda vaknar för sent och chockstarten i början sänker laget idag. I matchen som betydde mest i hela kvartsfinalserien. Bittert men man får skylla sig själv när man inte bjuder till kamp direkt från nedsläpp, det har man inte råd med i ett slutspel. LHC kommer ut taggade till tänderna och käkar upp VF i början. Säsongen är över för Frölunda igen alldeles för tidigt och det måste ses som ett fiasko igen, med den truppen så skulle man minst varit i en semifinal eller final. Klart är ju att tränare Ulf Dahlén har en hel del kvar att bevisa.

För LHC är det nu Djurgården som gäller i semifinalen, det är ett lag man har bra statistik emot och inte har inte tappat någon poäng på hemmaplan emot. Det kommer bli en ruskigt tuff semi.

Skellefteå-Färjestad 2-1
1-0, 0-1, 1-0
Skott: 19-23

Skellefteå vinner med 4-3 i matcher och är klart för semifinal

SAIK knep segern när det som mest behövdes
Det blev åter en tät och tajt tillställning när lagen skulle göra upp om en semifinalplats ikväll i Kraft Arena. SAIK öppnade med att ta ledningen men FBK kvitterade i den andra perioden. 1-1 och ovisst inför sista perioden där domarna skulle komma lite i fokus, FBK drabbas av ett par tveksamma domslut och SAIK får ett powerplay där man gör 2-1. Det är mycket tid kvar för FBK men man skapar inte så värst mycket, det ser lite lojt ut vissa stunder och linjerna i spelet är som bortblåsta. SAIK håller undan och vinner 2-1 och är klart för semifinal för andra säsongen i rad (om jag inte missminner mig) I semifinalen väntar seriens bästa lag: HV71 och känslan direkt säger nog en lång serie på minst sex matcher. Men jag tror redan nu att HV vinner med 4-2 i matcher, för jag tror SAIK kommer få stora problem i Kinnarps Arena.

Färjestads BK åker ut i en kvartsfinal och det är första gången på 10 år, senast var det mot Djurgården i kvartsfinalserien 1999/2000, där DIF vände underläge 2-3 i matcher till 4-3. DIF:s Micke Johansson sköt ett underbart segermål i powerplay 18.48 in i sudden death. Målet betydde 3-3 i matcher och en avgörande match i Globen som DIF vann med 4-1, en av de skönaste segrarna mot kaffelilalaget för övrigt.