Mål:BIF: Anton Rödin, Calle Järnkrok, Ove Molin
Mål:DIF: Jimmie Ölvestad 2, Nicklas Danielsson, Andreas Engqvist
Publik:
7251 personer

Djurgården leder med 1-0 i matcher

DIF tog viktig seger på bortais i första matchen.

Matchen startade i ett rasande tempo och det var DIF som tog tag i taktpinnen, man fick ned BIF i egen zon och det dröjde inte länge innan första målet satt bakom Markström. Nicke Danielsson håller sig framme och sätter ledningsmålet. DIF behåller takten men Brynäs vänder spelet och kommer upp och in i anfallszon, brynäsforwarden gör en vickning och skjuter i farten och pucken smiter in stolpe in bakom Wesslau som inte såg ut att vara beredd ordentligt. Brynäs bjuds in i matchen och tar över efter målet. DIF drar på sig utvisningar som känns sådär. BIF trycker nu ner DIF i sin zon och nu är det ombytta roller. Det straffar sig att sitta på fel sida banan, Brynäs tar ledningen i powerplay på ett skott som inte heller så helt otagbart ut. Gustaf Wesslau är inte med i matchen och ser darrig ut. DIF gör 2-2 men det döms bort på grund av en misstänkt interference enligt mig men domarna har en annan konstig syn på det. DIF får Marcus Kruger utvisad istället för kvittering och det känns helt fel. 2-1 i paus känns inte bra trots skotten: 7-8

Andra perioden startar med att domaren äntligen hittar en hemmautvisning och DIF får chansen i spel i fem mot fyra. Sekunderna går men man får inte till det, Brynäs håller undan men en hemmaback slänger ut pucken över sargen och det blir en utvisning och spel fem mot tre för DIF. DIF ställer upp och börjar spela runt, tiden rinner ut på första utvisningen och BIF blir fyra man. Till slut får man ändå hål och Jimmie Ölvestad slår in 2-2. Sanslöst viktig kvittering och lite energi till Djurgården. Perioden går i Djurgårdens spår som håller koll på hemmalaget. Man stoppar upp varje pucktransport vid röd och vänder spelet blixtsnabbt. DIF:s forwards ligger på hela tiden på BIF:s försvar och det blir jobbigt i längden. DIF har massor med puck och går framåt hela tiden, man hamnar djupt i BIF:s zon och behåller trycket. BIF orkar inte stå emot utan drar på sig en utvisning till slut. En ganska onödig sådan. DIF får chansen igen i fem mot fyra och man har bra fart på pucken, tiden rinner återigen nästan ut när Kyle Klubertanz skottpassar till Andreas Engqvist som kan trycka in 2-3. Brynäs är förövrigt bästa laget i serien på att döda utvisningar och det märks för det är inte lätt att komma in på mål. BIF kommer upp nån enstaka gång men DIF håller undan. 2-3 i paus. Skotten visar kanske lite hur andra perioden är 4-20.

Tredje perioden börjar med en kompensationsutvisning direkt, första perioden hade DIF tre i fel bås och i andra var det Brynäs som hade tre man i fel bås. Utvisningar verkar avgörande för matchen. DIF klarar ut den med kontroll. DIF spelar mer avvaktande nu och det straffar sig som det ofta gör. Brynäs kvitterar och ingripandet från Wesslau känns inte helt hundra återigen. Brynäs är med i matchen ordentligt, det kan sluta hur som helst. Matchbilden efter kvitteringen är samma som efter kvitteringen i första perioden. Brynäs har fått blodad tand och är med i matchen igen. Matchen står och väger nu och man klarar även av ett boxplay där DIF inte får till något tryck. DIF tar ny energi och bygger upp ett anfall där Mackan Nilson går in i anfallszonen och får med sig två backar och spelar fram Jimmie Ölvestad som i öppen kasse styr in 3-4, hur snyggt som helst. Det är lite märkligt men nu är toleransen inte hög hos domarna. Utan det kommer det en ännu billig utvisning och Brynäs får ännu en chans i fem mot fyra. DIF klarar ut den stormen men hemmalaget jagar en kvittering. DIF har inte samma koll som i andra perioden men Brynäs har det svårt att ta sig in i zonen där DIF ligger tätt tätt inpå. Det känns osäkert när DIF inte har puck för man har inte full koll i egen zon och med tanke på Wesslaus ingripande i matchen så är det extra osäkert. Tiden rinner mot slutet och Brynäs plockar ut Markström. DIF försvarar sig bra och det ska sägas att BIF inte riktigt får till nån kvitteringschans. Matchen tar slut och DIF tar en viktig seger och tar därmed ledningen med 1-0 i matcher.

MEN MEN säger jag bara. Det här var en match med två ansikten och det kommer bli en lång matchserie var så säker. DIF kan suga på karamellen ikväll men imorgon är det full fokus på andra matchen hemma på lördag på Hovet.

DIF:s bästa spelare i afton
*** Jimmie Ölvestad
** Marcus Kruger
* Marcus Ragnarsson

Övriga kvartsfinaler:
Färjestad-Skellefteå 2-3
Det var bara 5500 personer i Löfbergs Lila Arena som fick se sitt lag förlora. Skellefteå är stora favoriter. Färjestad har problem och kommer förmodligen få det tufft i denna kvartsfinalserie. SAIK hade greppet genom matchen och FBK går inte att känna igen. Serien är lång men FBK måste nog ta nästa fight för annars blir det svårt. SAIK är riktigt bra i år. Matchens delikatess var Ivan Majeskys 1-2 mål när han rundar ett par FBK-spelare. Riktigt snyggt.

Timrå-HV71 2-3 efter sudden death

Matchvinnare: Jukka Vuotilainen

HV71 kniper första matchen efter många om och men. Domarna är i fokus i sudden death när de tar en utvisning på Timrå men missade en solklar på HV71. Det fäller Timrå i sudden när Jukka Voutilainen avgör på en skottretur. HV71 var nog bättre sett över hela matchen men det är inte bra att domarna tar fokusen från matchen. Det var likadant i Gävle där toleransen var märklig. Fokusen på domarna måste bort. Det är i spel fem mot fem det ska avgöras men det gör det väldigt sällan. Nu går HV mot fyra raka tror jag.

Frölunda-Linköping 4-3 efter förlängning

Hatobjektet Niklas Andersson
skjuter hem segern i förlängning efter att Frölunda haft en betryggande 3-1 ledning och var på god väg mot en enkel inledande seger. LHC vaknade sent om sides och lyckades i spel sex mot fem genom Magnus Johansson få fram en förlängning. Frölunda var det bättre laget men slöade till i sista perioden och det straffade sig. Nu gick det ju vägen och det ska alla VF-fans vara glada för. Nu väntar tre bortamatcher av de kommande fyra för Indianerna. Det blir tufft. Dessutom så skadades Joel Lundqvist av Andreas Jämtins tackling och prognoserna talar om en bruten handled och därmed att han har spelat färdigt för säsongen. I såna fall är det ett tungt avbräck för Frölunda