Inför de avgörande kvartsfinalerna 7 i bäst av 7: Ikväll ska det avgöras:

SM-slutspelet 2009/2010
---------------------------

Kvartsfinal 7 (i bäst av 7)


            

Skellefteå - Färjestad
Serien mellan lagen har varit jämn och lite oförutsägbar. Lagen vann på bortais inledningsvis innan SAIK tog ledningen genom serien. Ikväll ska det avgöras och det är vinna och försvinna. FBK har vart ett topplag genom serien i år. SAIK har varit stabilt sett till tabellen men ändå haft några up and downs spelmässigt. I slutspelet har det varit små marginaler mellan lagen och det kommer det nog vara ikväll med.

Läget i lagen: i hemmalaget SAIK så missar Erik Forssell matchen, sen är det frågetecken på Petr Tenkrat och Erik Forssell. FBK får klara sig utan Fredrik Lindgren som är magsjuk.

Tips: Skellefteå vinner med 3-2 efter sudden



    

Linköping - Frölunda

Frölunda har överraskat i denna serien tycker jag. LHC sågs som favoriter men Frölunda har gett LHC en riktig fight om semifinalplatsen och kunde ha varit semifinalklart men har missat två matchbollar. Ikväll blir det oerhört tufft att vinna på bortais. Viktigt för göteborgarna att Johan Holmqvist storspelar i kassen och man måste spela smart. LHC kommer gå ut och sätta tryck från start tror jag.

Läget i lagen: LHC har ju Norrena tillbaka i kassen och kan ses som en matchvinnare. Han är en av LHC:s viktigaste spelare och kan mycket väl ta dem långt i årets slutspel. Saknas i laget gör Patrik Zackrisson och Pontus Petterström som är långtidsskadade. I Frölunda är det osäkert kring Per-Johan Axelsson och Jens Karlsson men båda är med i laguppställningen (preliminärt). Man saknar skadade Joel Lundqvist, Ville Mäntymaa och Peter Andersson

Tips: Linköping vinner 4-2!

Kommentarer
Postat av: Däckidee

Avgörande på hemma eller bortais?







KARLSTAD



Två av kvartsfinalserierna har gått till en sjunde och avgörande match. Lagen som slutade högst i serietabellen spelar på hemmaplan, en självklar fördel enligt alla experter. FBK:s webredaktion har kollat tillbaka tio år för att se om detta stämmer.







Färjestad vann den viktiga sjättematchen hemma mot Skellefteå samtidigt som Linköping lyckades vinna i Göteborg. Därför avgörs kvartfinalerna på tisdag kväll i en sjunde och avgörande match, i Skellefteå och Linköping.



En stor fördel att få spela avgörande matchen hemma enligt alla experter. Men stämmer detta verkligen?



Tidigare i dessa två kvartsfinalserier har bortalaget tagit varsin seger, dvs att 4 av 12 matcher har slutat med bortavinst. Och 5 av 12 matcher har gått till förlängning. Jämt och inte ologiskt att det står 3-3 i matcher.

En sjunde och avgörande match ställer verkligen hockeysäsongen på sin spets, nu ställs helt andra krav på spelare och ledare, nu finns det inga livlinor kvar. Vid en förlust är säsongen slut, en slags ”plötslig död” om än i matchformat och inte första målet vinner. Nu kommer rutinen, viljan, vinnarskallarna och kylan fram, det finns inget mer laddat än vinna eller försvinna inom idrotten.







Och hur hanterar spelarna trycket från läktarhåll? Visst kan sex tusen galna fans ge ett enormt stöd men hemmaspelarna kan också känna av pressen på ett helt annat sätt än bortaspelarna







Hur ser det då ut, rent historiskt, i sjunde och avgörande matchen?



Vi tittar tillbaka på de senaste tio åren och finner att det vid tretton tillfällen gått till en sjunde match.

Att hemmalaget skulle ha en klar fördel stöds bara delvis rent statistiskt. Åtta avgörande matcher har vunnits av hemmalaget medan bortalaget vunnit fem gånger. Eller 61-39 i procent om man så vill i hemmafavör.



Skellefteå har fina minnen från förra årets kvartsfinal då man sensationellt bortavann i Linköping med 3-2 efter en mycket lång förlängning. Matchvinnare blev Kimmo Koskenkorva efter 2:01 i den sjätte(!) perioden.



Även Färjestad har bra minnen då man våren 2008 slog ut Frölunda på hemmaplan i sjunde matchen. Vinst med 3-1 och segerskyttar var Mikael Johansson, Jesper Mattsson och Eero Somervuori.



FBK vann också, på bortaplan, 2006 i den rekordartade matchen mot HV71 i Kinnarps Arena. HV ledde med 3-2 tills en minut återstod då kvitteringen kom från Jonas Höglund. Och miraklet fullbordades med 7(!) sekunder kvar av ordinarie matchtid då Rickard Wallin slog in den förlösande 4-3-pucken bakom Stefan Liv.



Syndabock blev Björn Melin som tappade pucken på anfallsblå men själv lastar jag backen Lars Jonsson som huvudlöst gick på offensiven med 15 sekunder kvar och därmed gav FBK det två mot en läge som avgjorde.







Slutresultat i den sjunde och avgörande matchen senaste tio åren:



08/09 Kvart Linköping - Skellefteå 2-3 sd

08/09 Kvart HV71 - Timrå 4-2

07/08 Kvart Färjestad – Frölunda 3-1

06/07 Kvart HV71 – Brynäs 4-3

06/07 Kvart Modo – Timrå 2-1

06/07 Semi HV71 – Modo 2-5

05/06 Semi HV71 – Färjestad 3-4

05/06 Semi Frölunda – Linköping 2-0

04/05 Kvart Timrå – Djurgården 2-3

03/04 Final HV71 – Färjestad 5-0

02/03 Kvart Djurgården – HV71 3-0

00/01 Kvart Modo – Luleå 2-4

99/00 Kvart Djurgården – Färjestad 4-1











Notabelt 1: HV71 har varit med om 6 av 13 avgörande matcher.



Notabelt 2: Linköping har förlorat båda sina avgörande matcher.



Notabelt 3: Djurgården har vunnit alla sina tre avgörande matcher.







Notabelt 4: Det finns givetvis avgörande matcher från tidigare datum men då har det handlat om spel i bäst av fem matcher. Och ofta har det handlat om bortasegrar.



FBK glömmer t ex aldrig Greger Arturssons 2-1 i sudden i Globen 1998 och tabellåttan HV71 tog sensationellt sitt 1:a SM-guld 1995 då man avgjorde i sudden i Gävle.

2010-03-30 @ 17:47:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0