#4. Marcus Nilson matchvinnare med två mål ikväll

Djurgårdens IF - Linköpings HC 3-2 efter förlängning
Mål:DIF: Marcus Nilson 2 , Marcus Kruger
Mål:LHC: Jari Tolsa, Andreas Jämtin,
Publik: 7027

Seg match mot Linköping
Djurgården får till en förlängning hemma mot Linköping i sista hemmamatchen innan slutspelet. Marcus Nilson sätter målet som avgör med sitt andra mål för kvällen men vilken seg match. LHC spelade väldigt smart och höll ute DIF från att komma in och trycka som man ville. LHC:s fall blir utvisningen i förlängningen som ger DIF powerplay som målet kommer i.

Första perioden bjuder inte på nåt skönspel, utan mest slarv som leder fram till målchanser. LHC lite virrigt stundtals i egen zon men DIF skapar bara ett par chanser till mål. LHC är vassa framåt och även DIF bjuder på ett par chanser när man inte spelar enkelt i egen zon. En medioker period trots 12-5 i skott för DIF.

I andra perioden
ser det likadant ut inledningsvis spelmässigt. DIF sätter trycker på för ett mål. DIF drabbas av ytterligare en skada, typiskt att de ska komma nu så tätt inpå slutspelet. Kruger vrider till knät och får hjälpas ut och har riktigt ont när han sitter i båset med DIF:s läkare. DIF drabbas av en utvisning och LHC är vassa i powerplay. Det resulterar i matchens första mål, målet kommer rättvist då LHC går rakare på mål och är mer distinkta i avsluten. DIF är inte på tå alls vid målet och det ser inte bra ut i detta läget. Känslan direkt efter målet var att DIF får tufft att ta tre poäng ikväll. Efter målet är det mycket Linköping och DIF har väldiga problem att ens ta sig ur egen zon under vissa stunder. DIF kommer upp ett par gånger men man hamnar ofta nere i hörnena, LHC gör det bra och håller ihop laget bra. DIF avslutar i spel fem mot fyra i slutminuterna men inget mål. LHC leder matchen rättvist. De ligger på lur och kontrar när tillfälle ges.

Tredje perioden: DIF startar bra och jagar en kvittering. Marcus Nilson kommer in på högerkanten och trycker dit 1-1 och lite känsla av att DIF kan komma in i matchen men LHC svarar blixtsnabbt. Andreas Jämtin kommer två mot en men håller i till Gustaf Wesslau går ner på knä och då snärtar han in 1-2 i nättaket. LHC:s replik kommer bara 51 sekunder efter kvitteringen, det kändes tungt. Men DIF fick energi av sitt eget mål och spelar med bättre aggressivitet och vilja. Marcus Kruger klev av i andra men återkom senare. Marcus får pucken från bakom mål och Norrena vrider inte på huvudet åt rätt håll, Kruger skjuter och pucken går in via Norrenas ben och det är kvitterat 2-2! DIF är med igen och nu får man se till att styra upp spelet bättre de sista av matchen. Förövrigt kan ju sägas att Daniel Fernholm får den ena hyllningssången från JK efter den andra efter hans uppmärksammade övergång till LHC för ett par säsonger sedan. DIF rycker verkligen upp sig i den tredje perioden och går för ett segermål samtidigt som man ändå inte vill gå bort sig. LHC spelar tajt bakåt och ligger på kontring. Tiden rinner ut i sista perioden och matchen verkade gå åt förlängning. Så blev det också

I sudden får DIF ett powerplay tack vare en billigt dömd utvisning på Magnus Johansson, Pehr Claesson blåste inte alls under matchen men i förlängningen hittade han pipan. I spel fyra mot tre får Marcus Nilson pucken helt fri framför Norrena och fintar honom och sätter 3-2 och matchen är vunnen. Två poäng till DIF och DIF vänder på matchen till slut. Trots en rätt seg match överlag. LHC gör matchen smart och är nära att lugga DIF på tre poäng men tappar två. Tränare Slavomir Lener tyckte att domare Pehr Claessons bedömning på utvisningen som gav PP för DIF i sudden inte var rättvis någonstans och jag förstår honom.

Övriga matcher

Brynäs-HV71 3-0
Brynäs säkrade sin slutspelsplats ikväll
i och med segern mot HV71. HV som kasserade in ännu en förlust under slutdelen av serien trots att man skapar massor med chanser och spelar bra. När Brynäs satte trean gick luften ur jönköpingslaget helt och hållet.
Bäst i Brynäs: Jakob Markström
Bäst i HV: Mattias Tedenby

Modo-Skellefteå 2-2 efter förlängning
Tyvärr tyvärr för Modo
, stackars Modo som leder med 2-1 och tappar ledningen med en enda sekund kvar av matchen, SAIK gör 2-2 med målvakten utplockad. Innan dess hade man en lyftning mot tom kasse som gick utanför. Förlängningen är spel mot ett mål: SAIKs men det vill sig inte för Forsberg och hans lag ikväll. Tungt att tappa två poäng så snöpligt. Modo behövde verkligen tre poäng ikväll men trillar på mållinjen. Nu är det bara att hoppas att Luleå förlorar imorgon. Men det mesta talar nog för att Luleå fick den hjälp de oförtjänt behövde. Det blir tufft för Modo att klara sig över strecket.
Bäst i Modo: Peter Forsberg
Bäst i SAIK: Christian Söderström