Matchens lirare: #44. Nicklas Danielsson

Mål:DIF: Nicklas Danielsson 2 & Timmy Pettersson
Publik: 13850 - i ett FULLSATT Globen!

DJURGÅRDEN VANN 4-1 i matcher och är därmed klart för semifinal

DIF bjöd ett fullsatt Globen på seger!
Djurgårdens ishockeylag förlängde ikväll säsongen
efter seger mot Brynäs i den femte kvartsfinalen och säkrade därmed en semifinalplats. Men det satt hårt inne till slut. Första perioden gick till Djurgården men jag undrar ju vilken match Ove Molin och Brynäs tränare hade sett när man säger att man har det mesta av spelet och mycket puck?! Så var inte den första perioden alls. Det var en konstig förklaring från deras sida efter hur spelet verkligen såg ut. Det var DIF som malde ner Brynäs långa stunder. Dessutom så var domarna inte bra ikväll och kanske en bidragande orsak till att Djurgården fick ett mål i spel i power play. Men när man lyssnade på experkommentatorn Anders "Ankan" Parmström så undrar jag vilket lag han höll på, han tyckte inte det var utvisning knappt någon gång på en Brynäsare men när Djurgårdarna åkte ut så var det inget att snacka om. Det är första gången jag lackat ur på Ankan som satt och snackade massa skit kändes det som, han var inte alls neutral ikväll. Det verkade som han favoriserade Brynäs eller nåt i den stilen. Jag vet inte men han brukar inte sympatisera så som han gjorde idag. Men som sagt rättvis ledning för DIF efter första perioden.

I andra kom Brynäs ut mycket mer aggressivt och störde återigen Djurgården högt upp i banan men Gustaf Wesslau storspelade i hemmakassen, en av Djurgårdens bästa spelare på isen ikväll förövrigt. I slutet på perioden så kom så då domaren i fel fokus återigen men denna gången var det inte Djurgården som drabbades. BIF åkte på en utvisning och sedan en till vilket ger DIF fem mot tre, och då kommer äntligen mål framåt, 2-0 är ett faktum. BIF är förgrymmade och uppretade så om inte det var nog så drabbas man av ytterligare en som ger DIF ännu ett powerplay som får Brynäsledningen att rasa, BIF:s tränare drar på sig ett lagstraff i diskussionen/protesten mot domaren. Stor irritation mot domaren från Brynäshåll i paus. Det var i och för sig inte konstigt kanske.

I tredje så var det gasen i botten i anfallsväg för Brynäs. Nu hade de inget att förlora. BIF jagade ett tidigt mål men istället är det DIF som sätter trean och då känns det avgjort på något vis. Men skam den som ger sig för bara minuterna efter så får Brynäs energi när man reducerar på ett backskott som sitter otagbart för Wesslau i DIF-kassen.Massor av energi till gästerna som nu ökar tempot och är ute efter mer mål framåt. Dom snurrar bra nere i DIF:s zon och det hänger ytterligare ett mål i luften. Tiden går och det närmar sig slutet av matchen. Brynäs tar Markström ut i båset och in med en extraspelare. Tro det eller ej men man lyckas få in en 3-2 reducering och nu är det darr i DIF-lägret. Puckarna viner nära målet för Wesslaus del och det är riktigt nära ett par gånger att pucken går in men DIF håller undan de sista sekunderna och vinsten är ett faktum. Djurgården är i SM-semifinal igen, det var 5 år sedan sist. Då fick man Frölunda i semin vilket bara är hemska minnen men DIF hade en kung i båset på den tiden ändå: Niklas Wikegård.

Djurgårdens bästa spelare:
*** Nicklas Danielsson
** Gustaf Wesslau
* Marcus Kruger

Analys kvartsfinalserien DIF-BIF
Sammanfattningsvis sett över kvartsfinalserien så har Djurgården varit det något bättre laget. Inte mycket, det har inte skiljt speciellt mycket sett till siffror och hur matcherna sett ut över det stora hela. Djurgården däremot har gjort ett par bra matcher under serien men ändå inte spelat som man ska tycker jag. Förra matchen hade man flyt och gjorde målen som avgjorde men ändå så får man inte ut vad man kan tycker jag. Idag startar man bra och drar ifrån Brynäs innan man faller ner lite och släpper in dem i matchen. Nu gäller det att ladda för semifinalerna och det kommer krävas ett par snäpp ännu bättre.

Jakob Markström har varit grym i målet för sitt lag men han vinner inte hela matcher åt laget, han var bättre än laget Brynäs känns det som, (han skulle kanske ha stått i ett bättre lag istället för ännu bättre resultat?) Brynäs har inte tillräckligt bra lag men ändå gör man det bra. Man saknade tre tunga backpjäser och det märktes klart i försvarsspelet. Framåt har det inte funkat, första femmman som ledat Brynäs i år försvann helt i kvartsfinalen och är självklart en stor besvikelse för laget.

'
Tack Ove Molin!
När slutsignalen gick tog en epok slut för en spelare som vart med länge och väl i BIF. Han fick vara med och vinna två SM-guld 1993 och 1999. Jag pratar om #21. Ove Molin. Han gjorde ikväll sin sista match och lägger nu skridskorna på hyllan. En stor lirare som försvinner och man har många minnen med Ove trots att han inte spelat i DIF. Ove var med i den berömda "smurfkedjan" med Peter Larsson och Anders Gozzi som var suverän i slutspelet 1993 bland annat. Bara att lyfta för hatten och tacka Ove för allt han bjudit på isen genom åren.

----------------------------------------------------------

HV71-Timrå 4-2

HV71 vinner med 4-1 i matcher och är klart för semifinal

Så då får då även seriesuveräna HV71 klart för semifinal. Detta efter seger med 4-2 i den femte kvartsfinalen. TIK hängde med till 1-1 och 2-2 men när Johan Lindström gav HV ledningen igen så orkade inte Timrå resa sig. HV vinner denna kvartsfinal rättvist utan att förta sig. Spelmässigt så imponeras man inte speciellet men Timrås tråkhockey var nästan effektiv. Dessvärre så försenades matchen på grund av en ful tackling som gav en svår skada på Timrås Sebastian Erixon, skyldig i HV71: Martin Thörnberg vem annars? han tacklar Erixon bakifrån mot huvudet och Erixon åker in i plexit med ansiktet före, knockas och faller medvetslös till isen. Det konstiga var att det inte ens blev en tvåminutare.

Skellefteå - Färjestad 2-0

Skellefteå leder med 3-2 i matcher

SAIK tar en ganska enkel skalp hemma mot Färjestad som inte alls kom upp i den nivå som man kan. 22-6 i skott i mittperioden och 27-11 totalt säger en hel del om matchen i det läget. Nu har SAIK kopplat ett viktigt grepp och matchen på söndag i Löfbergs Lila Arena kommer bli sanslöst spännande tror jag. FBK ger sig inte i första taget.

Linköping - Frölunda 3-2

Frölunda leder med 2-3 i matcher

LHC räddade första matchbollen emot sig men det var knappt. Frölunda ledde 1-2 i tredje men ett powerplay mål av Magnus Johansson igen så var det 2-2. Jan Hlavac satte matchavgörande 3-2 och lyckades hålla i den ledningen. Nu väntar en tuff drabbning på söndag i Göteborg. Det kommer bli stenhårt det här tror jag. LHC har ett bra läge även om det är bortaplan. Dessutom kommer Fredrik Norrena tillbaka i kassen.