TEAM CANADA - Olympiska mästare i ishockey 2010 i Vancouver.

(8-10, 15-15, 8-7, 4-7)
Mål:USA: Ryan Kesler, Zach Parise
Mål:CAN: Jonatan Toews, Corey Perry & Sidney Crosby

Vilken match - En av de bästa hockeymatcher jag sett
Första perioden startar i ett rasande tempo och tar tag i matchen de första fem minutrarna innan USA får chansen att komma in i matchen. Det är kamp, det är tufft och det smäller i varje närkamp. Det är ös i matchen så här långt.. Sen är det ombytta roller så USA får momentum i matchen och har lite längre spel i anfallszon men utan att lyckas. Istället är det Canada som tar ledningen på en retur när USA:s backar slarvar efter en tekning. Kändes inte helt rättvist men USA har minst lika bra som Canada efter första perioden. Kul att se hur amerikanarna kör extra hårt på Dany Heatley i vit lönnlövströja, rejäla proppar varav en slutade i USA:s bås. Canada började proppa direkt men USA visar tydligt att man inte tänker vika ner sig mot storfavoriterna. USA måste ha nästa mål ändå, gör Canada det så blir det oerhört svårt för USA.

Andra perioden styrs av Canada inledningsvis som tar fördel av sin ledning. USA har svårt att komma till och får försvara sig mest. Man håller sig jämn och håller Canada ändå utanför sig. När USA kommer upp är det lika svårt för dem att komma in på mål. Canada styr större delen av perioden och får även nästa mål. Det som USA behövde egentligen, amerikanarna tappar markering hemåt och pucken hamnar mitt i slottet när backarna i USA inte kan räkna in rätt. 2-0 är ett faktum och på ett sätt är det ju rättvist. Nästa mål måste bli amerikanskt och det kommer till slut genom Ryan Kesler, oerhört viktigt och det ger USA energi i matchen. USA tar över i slutet av andra och är nära en kvittering i slutet men Roberto Luongo i Canadas mål ser till att ställningen är 1-2 i paus. Kul att se USA proppa och proppa gång på gång mer än vad Canada gör. Enda minuset är domarna som inte vågar ta utvisningar som är solklara och som är fula. Exempel den kanadensiska backen Chris Pronger som är snabb som en rullator, han kan inte åka skridskor så han använder klubban att crosschecka så fort han får läget. Inte kul att se att Canada har sån fördel av sina domare som då också är kanadensiska till råga på allt. Tredje perioden kommer bli stenhård och rafflande.

Sista perioden blev en enda lång spelsekvens där Canada spelade tajt och USA kom inte in på mål alls. Canada hade mer ströchanser och domarna lät bli att vifta med armen. Tiden rann nästan ut och det såg ut som att USA
inte skulle få en möjlighet men den kom. Man plockade ut Miller i kassen och fick tekning i anfallszon, Canada lägger ut den och USA vänder in igen, till slut kommer pucken framför målet så får Zach Parise tag i pucken och kvitterar med 24 sekunder kvar av matchen. Helt sjukt vilken match men det kändes rättvist. Matchewn går därmed till sudden death. Det kommer inte ta lång tid innan målet faller. Ni ska få se..

Stackars USA
Matchen till sudden death alltså och vad var det jag skrev här ovan, jag trodde på ett tidigt avgörande och det kom. Canda var det som gjorde det och det var inte helt oväntat. De ville de vågade och de kunde, stor matchvinnare för lönnlöven:

#87 Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Sid the Kid, The Next One: Sidney Crosby som snappar upp en puck som en USA-back tappar. Canada hade fem klara chanser precis innan målet. USA hade en så det var ganska klart vilka som bara skulle vinna matchen. Hela Canada landet krävde guld och nu blev det guld. Räkna med att det festas i ett dygn minst för det här runt om i landet där hockey är tio gånger större än fotboll, baseball och allt vad det är. USA förlorade inte en enda match på ordniarie tid under hela OS ändå blir det bara silver. Det måste vara otroligt tungt.