Mål:DIF: Andreas Engqvist, Marcus Ragnarsson, Jacob Josefsson & Marcus Nilson
Mål:HV71: David Petrasek, Johan Davidsson, Martin Thörnberg
Publik: 8094 personer på ett TOTAL FULLSATT HOVET!

Djurgården leder med 0-1 i matcher

Mackan Nilson gör 4-2 som avgör matchen

DIF tog viktig seger men Gustaf Wesslau skadades
Djurgården tog en viktig skalp ikväll när man vann den första SM-finalen inför en fantastisk och fanatisk hemmapublik. DIF satte full fart från första nedsläpp, HV var inte alls med i de två första perioderna och man ska tacka Stefan Liv för han höll HV kvar i matchen så långt. DIF gjorde matchens första mål och fick den start de behövde och man ägde matchen i första. Trots det så fick ändå HV gå upp och kvittera när man tappar markering. Det kändes föga rättvist men DIF gav ett snabbt svar när Marcus Ragnarsson enkelt sköt 2-1 som inte såg helt otagbart ut. DIF tog ledningen med sig in i paus.

I andra var det bara Djurgården som dessutom höll sig ifrån utvisningsbåset. HV kom inte alls upp som man ska och DIF spelade bra med fart och fläkt, HV hade svårt att hänga med och Stefan Liv räddade laget kvar i matchen. Ändå satte Jacob Josefsson viktiga 3-1 över Liv:s högra axel, ett viktigt DIF-mål som än en gång ryckte för att hålla undan. Efter målet var det mera Djurgården, många farliga chanser men inga mer mål. DIF avslutar perioden med att dra på sig två onödiga utvisningar vilket HV powerplay direkt i tredje.

I tredje så var det det här med powerplay och HV. DIF avslutade med två onödiga utvisningar. Det hinner gå några sekunder sen sitter pucken bakom Wesslau igen, återigen en sidledsförflyttning som han inte hänger med på. Onödigt att släppa in HV men nu var det match igen och en nervös och händelserik period väntade. HV fick massvis med luft under vingarna efter sitt reduceringsmål och nu började jakten på en kvittering. HV fick momentum och tog över matchen. Det snurrades friskt runt stillastående Djurgårdare men Gustaf Wesslau räddade ibland ovetandes men hade sina egna backar som rensade undan ett par gånger. I en konstig situation framför mål så får Wesslau HV:s Martin Thörnberg över sig när han trillar/knuffas lätt av en DIF-back och sträcker ut ena benet och på reprisbilderna såg det ut som att det kan ha rört sig om en sträckning då han sträckte ut båda benen djupt. Av bilderna och döma så såg det ut att göra ont på Wesslau som grinade illa. Spelet fortsatte nån minut och HV kom i ett anfall där Wesslau lyckades rädda men kröp ihop i vad det såg ut som i smärtor.

Wesslau åkte direkt till båset och Stefan Ridderwall fick hoppa in i kassen med åtta minuter kvar, värsta tänkbara scenario för en målvakt. HV jagade vidare och hade definitivt inte gett upp. Stefan fick känna på pucken ett par gånger direkt och klarade. HV plockar sen ut Stefan Liv med cirka två minuter kvar av matchen i ett desperat försök att få till en reducering. Det blir lite synd om Ridderwall som står på isen i sex minuter och tio sekunder innan pucken ligger i nät med minuten kvar. Skottet såg inte helt otagbart ut dessvärre men som sagt det var ju ett tufft läge att hoppa in i. DIF håller ändå undan och vinner matchen med 4-3. Sjukt skönt men det blev lite onödigt spännande och det ska sägas att HV vann skotten med 12-2 i sista.

Tredje perioden var dessutom riktigt tuft och det ska HV tacka sin "buse" Lance Ward för, det var han som tände sitt lag med ett par proppar och ett par tjuvsmällar här och där. Kanske en av HV:s viktigaste spelare på isen ikväll faktiskt, (nu blev du glad va Claes?) Domarna hade ingen nivå i sista och blåste inte på grejer som var solklara. Djurgården kniper en viktig seger och nu väntar en svår bortamatch i en mardrömsarenan i Jönköping på lördag. Jag tror det kommer bli en helt annan match där HV kommer ut tokladdat och kommer tokköra mot DIF. Då gäller det att vara med.

DIF:s tre bästa spelare ikväll: