Ryskt guld i finalen - Helt rättvist!

VM-FINAL I ISHOCKEY 2009
Ryssland-Kanada 2-1
(1-1, 1-0, 0-0)

Drömfinalen mellan giganterna inom ishockeyn Kanada versus Ryssarna blev av. Sverige hade inget att sätta emot kanadickerna och Ryssarna slog amerikanarna komfortabelt. Kanada hade revansch att kräva efter förra årets suddenförlust där Ilja Kovalchuk avgjorde på övertid. Matchen väntades bli en bra tuff match, och vilket tempo det startade i, Ryssland lekte nästan med kanada de första minuterna och Dwayne Roloson i kanadakassen fick det hett om öronen men storspelade direkt. Helt ologiskt men effektivt så tar Kanada ändå ledningen, Jason Spezza styrde in Shane Doans passning. Inte rättvist men ett par sekvenser senare var ryssarna tillbaka i förarsätet igen. Kvitteringen kommer rättvist i spel fem mot fyra, Saprykin styr in ett backskott, helt utan chans för Roloson i kassen. Efter det så spelade ryssarna klapp-klapp ett par anfall men en passning för mycket kanske ibland. Hade det inte vart för Roloson så hade Ryssarna ryckt till sig en större ledning efter första perioden som slutade oavgjort.

I den andra såg det likadant ut, kanada var smarta men det var Ryssland som var ännu smartare. Ryssland tar ledningen i matchen och vilket mål sen: Alexander Radulov på egen hand i anfallszon lurar ner backen håller i pucken och lurar ner Roloson och sätter 2-1. Vilket hockeymål!. Kanada försöker komma åt en kvittering men 2-1 står sig efter två perioder. I slutoperioden spelar Ryssarna disciplinerat när Kanada försöker luckra upp försvaret. Klockan tickar och 2-1 håller sig. Det hjälper inte att Kanada plockar Roloson i slutminuten. Chanserna Kanada får fram tar på försvarare eller så är Ilja Bryzgalov i vägen och räddar. IIyja Kovalchuk turneringens bästa spelare blir mållös men han ligger bakom mycket i anfallsspelet hos ryssarna denna kväll. Ryssland tar guldet, sitt andra raka och Kanada får surt bita i silvret..igen.. Räkna med revansch i kommande vinter-OS i Vancouver. Då kommer det bli tvärtom..